Bakira Hasečić o Gariću: Ovo je nova uvreda za žrtve, sramotno!

Vijesti 14. feb 202317:12 3 komentara
Bakira Hasečić (N1)

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić za N1 komentirala je izmještanje Rade Garića u Srbiju gdje bi trebao odslužiti kaznu zatvora.

Ne mogu da vjerujem da je Ministarstvo pravde BiH ovo uradilo bez dozvole Suda BiH, Tužilaštva. Da može sam ministar dati odobrenje da se ovakav ratni zločinac uputi na izdržavanje kazne u Srbiju koja nikada nije isporučila svoje ratne zločince, kojima je dala utočište“, kazala je Hasečić.

Dodaje da je pratila suđenje Gariću te da se radi o novoj strašnoj uvredi za žrtve.

Pratila sam suđenje Radi Gariću jer je moja sestra ubijena u Vlasenici. U njenoj kući bilo je mučilište. Ovo je strašno, uvreda za žrtve. No nije i jedini slučaj, mnogo ih je za koje javnost ne zna da su upućeni na izdržavanje kazne u Srbiji. Tajno. Pritom je ostalo nejasno da li je Srbija potvrdila kazne na koje su presuđeni u BiH“.

“Pisala sam o slučaju mog bivšeg komšije Predraga Milosavljevića koji je osuđen na dvadest godina zatvora za ubijanje 48 civila u jami Paklenik kod Rogatice. Na isti način su ga uputili na izdržavanje kazne u Srbiju”.

Za kraj poručuje da je sve “urađeno u rukavicama”.

“Sve ovo je urađeno u rukavicama, ali i da je bilo dozvole sramotno je. Moramo mijenjati zakon, presuđene osobe za ratne zločine moraju izdržavati kaznu u zemlji gdje su zločin počinili”.

Inače, Rade Garić, osuđeni ratni zločinac prebačen je jučer u tajnosti u Srbiju na izdržavanje kazne, saznaje N1. Garić je kaznu služio u zatvoru Vojkovići odlukom Ministarstva pravde BiH, a kako saznajemo dopušteno mu je izdržavanje kazne u Srbiji.

Pritom nisu konsultirani ni Tužilaštvo, ni Sud BiH potvrđeno nam je iz više izvora. Ime Rade Garića spominje se u još nekoliko istraga koje su aktivne u Tužilaštvu BiH.

U Ministarstvu pravde BiH na naše upite dans nisu odgovorili, pa je ostalo nejasno da li je nalog za njegovo izmještanje potpisao Davor Bunoza, novi ministar pravde ili Josip Grubeša kojega je naslijedio.

Također nismo dobili ni obrazloženje, zbog čega je Garić izmješten mimo pravnih procedura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare