Koji programski jezici će biti najpopularniji u 2018.

Nauka 26. dec 201711:33 > 11:39
N1

Programski jezici se razvijaju brzo, novi jezici zamjenjuju stare.

Ako želite da postanete i ostanete uspješni u IT svijetu, treba da pomno pratite te promjene.

Kompanija „Merehead“ je detaljno analizirala najviše korišćene programske jezike koji će biti popularni u 2018. godini. Osnova analize su statistički podaci sa sajta „Stackoverflow“, koji svake godine priprema izvještaj o najpopularnijim programskim jezicima.

Istraživanje je obuhvatilo više od 50.000 programera iz cijelog svijeta. Da bi se pratila dinamika, prikupljeni su podaci za 2017. i 2016. godinu, a uz to su korišćeni i podaci iz servisa „Google Trends“. Prenosimo vam zaključke do kojih su došli.

Javascript

Ovo je jedan od najpopularnijih programskih jezika. Javascript zauzima prvo mjesto na listama već nekoliko godina zaredom, a jasno je da će se ova tendencija nastaviti. Ovo je programski jezik koji pruža niz najrazličitijih mogućnosti i omogućava razvoj desktop, web i mobilnih aplikacija.

Javascript ima mnogo vrlo pogodnih i fleksibilnih biblioteka. Među najpopularnijima su React.js, Angular.js i Vue.js. Posljednja pomenuta postaje sve popularnija. Vue ima dobre performanse i jedna je od najjednostavnijih za učenje.

Ipak, tržište je već podijeljeno između Reacta i Angulara. Biblioteku „React“ je razvila kompanija „Facebook“. To je jedna je od najpopularnijih biblioteka koje se baziraju na Javascriptu.

„React“ dozvoljava razvoj mobilnih aplikacija, web stranica i SPA (aplikacija sa jednom stranicom). „React“ je takođe mnogo lakši za učenje od biblioteke „Angular 2“.

Kompanija „Google“ razvila je relativno složeni Angular, koji je pogodan za razvoj web aplikacija za velike kompanije. Ova biblioteka je nedavno pretrpjela mnoge transformacije. Programeri su dugo koristili „Angular 1“, dok se prije nekoliko godina nije pojavio „Angular 2“, efikasniji, praktičniji i brži.

Google trenutno razvija „Angular 4“, koji bi trebao da zamjeni „Angular 2“ i postane lider među Javascript bibliotekama.

Pored gore navedenih biblioteka, vrlo popularan je i „Node.js“, koji omogućava razvoj servera koristeći Javascript.

Kao što vidite iz svega navedenog, Javascript je univerzalni programski jezik, jer posjeduje dobru fleksibilnost i performanse. To je ono što ga čini najpopularnijim na ovoj listi. Po mišljenjima stručnjaka kompanije „Merehead“ i brojnih programera sa Stacoverflowa, ovaj trend će se nastaviti i u budućnosti.

SQL

Ovaj programski jezik se koristi za upravljanje podacima u relacionoj bazi podataka. Poznavanje SQL-a je neophodno za dizajniranje baza podataka koje koristi većina web stranica. Željeli to ili ne, morate znati osnove SQL-a.

Java

Java je jezik koji je veoma popularan u finansijskoj i bankarskoj industriji, prije svega zbog brzine i nivoa sigurnosti. Java programeri su veoma cijenjeni na tržištu rada zbog nedostatka kvalitetnog kadra.

Ovaj programski jezik se smatra jednim od težih za učenje. Ali uz malo strpljenja, pravi izbor edukacije, trud se isplati. Java se upotrebljava u razne svrhe, a između ostalog, za razvoj Android aplikacija, što je vjerovatno jedan od glavnih razloga tako značajne popularnosti ovog jezika.

Prema statističkim podacima servisa za analizu trendova Google Trends, popularnost Jave je u posljednje vrijeme opala, ali je taj pad vrlo mali. Java je i dalje među prvih pet najpopularnijih jezika, a osim toga, jedan je od jezika koji programeri najviše cijene i u kom vole da rade.

C #

Ovo je jedan od najnaprednijih i najpouzdanijih programskih jezika. To je glavni razvojni jezik za Microsoft .NET platformu. C # je veoma sličan Javi, ali ima brojne prednosti.

Vrijedi napomenuti i da je C # teže savladati od Jave. Ovo nije najbolji izbor jezika za potpune početnike. Ali ako želite da se popnete na ljestvici i kao programer proširite svoju moć, C # je dobar izbor.

PHP

U pitanju je najčešće korišćen programski jezik za serverski dio programiranja. Prema statistikama, PHP koristi oko 240 miliona web sajtova.

PHP ima dobru fleksibilnost i performanse. Može se koristiti za izradu web stranica malih preduzeća, kao i za glomazne projekte sa velikim opterećenjem. Postoji mnogo radnih okvira koji su razvijeni u PHP-u. Sve ih odlikuje dobra brzina i visok nivo sigurnosti.

Kompanija „Merehead“ daje prednost ovom programskom jeziku u odnosu na alternative. „U našem radu koristimo Laravel radni okvir za razvoj velikih web aplikacija. Ono što bismo mogli da navedemo kao neke nedostatke jesu nedostatak sposobnosti za razvoj desktop aplikacija i serverskih komponenti“, ističu iz kompanije „Merehead“.

Kao i kod većine serverskih jezika za programiranje, njegova popularnost opada, ali kao i u slučaju Jave, i pored pada popularnoosti, i dalje je u okviru prvih 10 najpopularnijih programskih jezika.

Bilo da ste potpuni početnik koji još uvijek traži svoj „savršeni jezik“, ili želite da unaprijedite svoje vještine i savladate neki novi jezik, treba da imate na umu jedno. Za savladavanje bilo kog programskog jezika potrebno je najmanje dvanaest mjeseci. Kursevi i obuke u trajanju od svega nekoliko nedjelja ili mjeseci jednostavno ne mogu da prenesu vještine koje se traže u IT industriji, piše portal Merehead.com.

Više o certifikovanim programima koji će vam omogućiti da steknete sva znanja i vještine koje su vam potrebne za prvi posao možete da saznate u specijalizovanoj školi za učenje programskih jezika.