Danas žrijebanje kvalifikacijskih grupa za Euro 2020

Nogomet 02. dec 201809:48 > 09:49
Arhiv

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će saznati imena protivnika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Žrijeb kvalifikacija bit će održan u Dublinu, a reprezentacija BiH svrstana je u drugi “šešir” zajedno sa selekcijama Austrije, Češke, Danske, Njemačke, Islanda, Rusije, Švedske, Ukrajine i Velsa.

Nosioci grupa su Engleska, Holandija, Portugal i Švicarska koji će kao finalisti Lige nacija biti svrstani u grupe od A do D, te Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Poljska i Španija.

U Dublinu se nalazi i delegacija NSBiH koju čine predsjednik Elvedin Begić, generalni sekretar Jasmin Baković, pomoćni trener Gordan Ciprić, tim menadžer Darko Ljubojević i portparol Slavica Pecikoza.

Pedeset pet reprezentacija zemalja članica UEFA-e bit će razvrstano u pet grupa sa šest timova i pet grupa sa po pet reprezentacija. Treba napomenuti da u istu grupu neće moći biti uvrštene selekcije Španije i Gibraltara, BiH i Kosova te Srbije i Kosova.

Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2019. godine, a na EP će se plasirati po dvije reprezentacije iz svake grupe. Preostala četiri učesnika EP-a bit će poznata nakon play-offa u kojem će nastupiti pobjednici grupa lige nacija.

EURO 2020. igrat će se u 12 gradova i država: Rimu (Italija), Londonu (Engleska), Bakuu (Azerbejdžan), Bilbau (Španija), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Republika Irska), Amsterdamu (Holandija), Bukureštu (Rumunija), St. Petersburgu (Rusija) i Glazgovu (Škotska).

Evropsko prvenstvo počet će 12. juna 2020. utakmicom u Rimu, a finale će biti odigrano 12. jula na “Wembleyju” u Londonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook i UŽIVO na ovom linku.