Pao je i Kipar u Nikoziji: BiH izborila baraž za EURO 2016

Nogomet 13. okt 201521:53 > 22:39
AFP

Fudbalske reprezentacije Kipra i Bosne i Hercegovine odmjerile su nage u Nikoziji, u posljednjem, odlučujućem susretu kvalifikacija za odlazak na EURO 2016 koje se naredno ljeto igra u Francuskoj. Nakon 90 minuta rezultat je glasio 2:3 u korist BiH čime je izborila plasman u baraž za smotru najboljih evropskih selekcija.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP

Susret je počeo mirno, sa odmjeravanjem snaga i igrom koja se odigravala na sredini terena. Kipar jeste krenuo ofanzivnije, ali do prve prilike čekalo se 10 minuta. Centarušut Medunjanina obećavao je dosta, ali lopta je završila u rukama golmana domaćih.

Iz prve ozbiljnije akcije BiH dolazi do gola. Konfuzni Kiprani su vezano griješili u odbrani, loptu je presjekao Zukanović, koji pronalazi Medunjanina, a ovaj rezantnim udarcem sa 22 metra pogađa rašlje domaćih.

Igrala se 12, minuta, a devet minuta kasnije – Kipar poravnava rezultat. Odigrali su akciju po lijevoj strani, koja je rezultovala šutem koji Begović brani, ali na odbijenu loptu natrčava Charlambidis i trese mrežu BiH.


Haris Medunjanin ★★★Goal★★★ Cyprus 0 – 1 Bosnia…by sonkengmbeukeuherv1

Šok selekcije BiH domaći koriste i u 41. minuti. Zadnja linija BiH je djelovala jako konfuzno, što je prepoznao Mythids, koji je sa sedam metara pogodio za 2:1.

Ipak, da rezultat na poluvremenu bude u egalu, pobrinuo se Medunjanin, ponovo, ovaj put nakon lijepog ubačaja Lulića.


Haris Medunjanin 2 nd Goal Cyprus 2 – 2 Bosnia…by funnyno1

Drugi dio bolje je otvorila reprezentacija Bosne i Hercegovine. Aktivnija igra sa boljim, sigurnijim i efektnijim pasovima krasila je otvaranje drugog poluvremena. U igru je pola sata do kraja ušao Đurić, koji je zamijenio Zukanovića. 

Ta izmjena se isplatila pet minuta kasnije. Senad Lulić je još jednom sjajno centrirao, loptu je mirno sačekao Milan Đurić koji glavom trese mrežu gola domaćih. BiH je imala vodstvo od 3:2, a uz činjenicu da je tada Belgija vodila protiv Izraela – baraž se smješio najboljem timu Bosne i Hercegovine. 


Haris Medunjanin 2 nd Goal Cyprus 2 – 2 Bosnia…by funnyno1

Utakmicu je samo trebalo privesti kraju bez poraza. 

Baždarević je uvođenjem Bičakčića pojačao odbranu, a kako se meč bližio kraju, činilo se da Kipar nema mnogo rješenja u napadu. Belgija je u međuvremenu vodila sa 3:1dok je domaćin morao ići svim silama u napad. 

Junior je imao kolosalnu šansu pet minuta prije kraja, ali nije imao dovoljno koncentracije nakon kornera. Do konca, promjene rezultata nije bilo, što je značilo da je BiH obezbijedila treće mjesto u grupi B i time osigurala baraž.