Macron i Juncker traže da EU otvori vrata Balkanu do 2025.

Svijet 29. sep 201711:54 > 12:00
Reuters

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker smatraju da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, zaključak je interne analize koju je Juncker podnio na nezvaničnom samitu EU sinoć u Talinu, pominjući Srbiju i Crnu Goru.

Ako želimo veću stabilnost u našem susjedstvu, onda moramo održati ubjedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo“, piše u Junckerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji “važna saglasnost pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan”.

Objašnjava se da Macron smatra da će “Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahtjeve koji se tiču demokratije”.

Juncker je analitički predstavio u čemu se – u cilju daljeg jačanja i integracije EU – podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Macrona za “obnovu Unije” i njeno ekonomsko i bezbjednosno jačanje “u svjetlu izazova u današnjem svijetu” – koje je predsjednik Francuske iznio u govoru u utorak.

Macron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cijele EU i naročito zone eura sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili vlada zemalja Unije, a Juncker im je podijelio svoju analizu.

U odjeljku o podudarnosti njegovih i Macronovih stavova o proširivanju članstva EU, Juncker naglašava da je sljedeći korak da se “pripremi tlo za proširivanje tokom idućeg mandata Evropske komisije” i naznačava da se to odnosi “na Srbiju i Crnu Goru”.

To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost tog regiona“, podvlači predsjednik Evropske komisije.

U vezi sa Turskom, Juncker je predočio da je njen “ulazak u članstvo odbačen do daljnjeg zbog narušavanja vladavine zakone, pravde i temeljnih prava, mada su ruke EU i dalje raširene za turski narod”.

Uz to, po Junckerovoj analizi, Macron je “na jasnom stajalištu da Turska još nije ispunila uslove za otvaranje vrata članstvu u EU”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.