Sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine bit će potpisan 2020.

Svijet 04. nov 201907:17 > 07:18
LAURENT FIEVET / AFP

Tajlandski premijer izjavio je u nedjelju kako se očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine biti potpisan 2020. između 10 zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja.

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP), koje će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti skoro polovicu svjetske populacije.

“Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obvezu potpisivanja sporazuma o RECEP-u 2020.”, kazao je tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha, predsjedatelj samita zemalja ASEAN-a (Association of South-East Nations) u Bangkoku, u izjavi koja je uslijedila nakon pregovora.

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sustavu, dodaje se u izjavi.

Tijekom ceremonije otvaranja samita u nedjelju Prayut se založio za to da pregovori budu zaključeni “ove godine kako bi se stimulirao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja”.

Novi sporazum što ga predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što se američki predsjednik Trump povukao iz Transpacifičkog partnerstva /TPP), koje okuplja 12 zemalja.

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupit će 10 zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja – Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland – čiji čelnici će u ponedjeljak također sudjelovati na sastanku o sporazumu, koji će se održati u sklopu samita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad