Na referendumu Rusi odlučuju hoće li Putin ostati na vlasti do 2036.

Svijet 01. jul 202010:29 > 10:30
Olga MALTSEVA / AFP

Rusi će izaći na birališta diljem zemlje i u srijedu, zadnjeg dana referenduma na kojem se izjašnjavaju žele li da predsjednik Vladimir Putin ostane na vlasti narednih 16 godina.

Referendum o ustavnim promjenama odvija od 25. lipnja do 1. srpnja kako bi se izbjegle gužve na biralištima zbog epidemije novog koronavirusa. Referendumom bi se promijenio ustav koji bi omogućio Putinu (67) da se još dvaput kandidira i potencijalno ostane na vlasti do 83. godine života.

U ponedjeljak je institut Vtsiom objavio da se 76 posto anketiranih izjasnilo da je za promjene koje je predložio ruski predsjednik, a protiv je 23,6 posto. 

Putin se u utorak obratio naciji, ohrabrivši građane da glasuju u korist reforme.

“Glasamo za državu u kojoj želimo živjeti, s modernim obrazovanjem i zdravstvenim sustavom, za državu za čiju dobrobit radimo i želimo je ostaviti našoj djeci i unucima“, poručio je Putin.

„Možemo samo kroz razvoj garantirati stabilnost, sigurnost, blagostanje i život vrijedan življenja za ljude. Naša suverenost ovisi o našoj odgovornosti, našim iskrenim osjećajima patriotizma i brige za domovinu“, dodao je.

Putin je proglasio da će srijeda, posljednji dan glasovanja, biti državni praznik kako bi se time ohrabrio izlazak glasača na izbore.

Referendum, za koji se očekuje da će proći, trebao bi najvećem paketu izmjena ruskog ustava od njegovog donošenja 1993., nakon raspada Sovjetskog saveza, dati privid demokracije, ocjenjuje agencija Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad