Mandić: Ovo je pohvalno, ali ne smije biti tačka na Kazane

Vijesti 13. jun 201613:46 > 13:57
N1

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić je pozdravio današnji čin predjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je posjetio Kazane i odao počast ubijenim Srbima na ovoj lokaciji.

Mandić je kazao da je ovo jako pohvalan čin.

Ovo je jako pohvalno, međutim mi porodice se bojimo da ovo ne bude tačka na Kazane. Tačka na svetište“, kazao je Mandić i dodao da je lično tražio od Izetbegovića da poduzme mjere po ovom pitanju. 

Zamolio sam gospodina Izetbegovića kao najutjecajnijeg čovjeka da interveniše da se Kazani pregledaju, jer ukoliko u Kazanima nema posmrtnih ostataka onda da on naredi onima koji su ih sakrili da kažu gdje su“, dodao je on.

U delegaciji na Kazanima su osim Izetbegovića i Fadil Novalić, premijer FBiH, Safet Softić, Šefik Džaferović potpredsjednici SDA, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kao i premijer KS Elmedin Konaković.

Osim njih, na Kazanima je i predsjednik Srpskog građanskog vijeća Miladin Vidaković koji je podržao dolazak Izetbegovića na Kazane te kazao da je to hrabar čin.

Za zločine na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika Armije RBiH na zatvorske kazne od 10 mjeseci do šest godina.

Iz Kazana su tokom rata ekshumirani posmrtni ostaci 21 žrtava, a iz Gaja i Malina koji su u neposrednoj blizini osam posmrtnih ostataka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.