Pittella poručio: Pomozite nam da vam pomognemo

Vijesti 13. jun 201616:02 > 16:05
N1

Delegacija zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na čelu sa Gianniem Pittellom, je u službenoj posjeti BiH.

Osim Pittelle, delegaciju čine Knut Fleckenstein, potpredsjednik odgovoran za vanjsku politiku i istočno partnerstvo, Tanja Fajon, potpredsjednica i članica Delegacije za odnose sa BiH i Kosovom, te Afzal Khan, izvjestilac za BiH.

Pittella je kazao da je danas održao nekoliko sastanaka u našoj zemlji, između ostalih, sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predstavnicima Islamske zajednice u BiH, članovima Međureligijskog vijeća, predstavnicima organizacije građanskog društva, ambasadorima u BiH.

“Mi smatramo da je vrijeme da zatvorimo poglavlja koja trebaju biti iza nas, da nastavimo graditi zajedničku budućnost. Političari u BiH trebaju preuzeti odgovornost u svoje ruke i da nas povedu u pravom smjeru. Prvi uslov je mehanizam koordinacije koji će biti funkcionalan, popis stanovništa i reformska agenda”, kazao je Pittella.

On je poručio da navedena tri uslova se moraju što prije usvojiti da bi se nastavilo sa pozitivnim momentumom koji postoji.

“Fraza koju koristim i koju sam koristio danas na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva je ‘pomozite nam da vam pomognemo’. Status quo ne može da se održi zauvijek. Vaša budućnost je evropska budućnost”, dodao je on.

“Ovdje smo da kažemo stvari onakve kakve jesu. BiH za Evropu predstavlja ogledalo u koje mi moramo da se pogledamo”.

“Nijedna zemlja ne može biti kandidat zauvijek. Evropa prolazi kroz duboku krizu, ali ako ne budemo više atraktivni, ne samo za BiH, izubit ćemo vas, i vas i Balkan. Drugi će preuzeti naše mjesato, drugi koji su atraktivnij. Naša grupa je predana u našim nastojanjima u radu sa evropskom zajednicom da nastavimo graditi zajednicu koja će poželjeti BiH dobrodošlicu u našu grupu u razumnom vremenu”.

Reporter N1 Boris Brezo upitao je Pittellu da li parlamentarna grupa na čijem je čelu ima povjerenje u bh. vlasti i da li vjeruju da će ispuniti navedena tri uslova. Šta će se dogoditi ako to ne ispune?

“Ne znam da li će da ispune svoja obećanja, ali komisija će detaljno sve izanalizirati. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, značit će dodatno produženje procesa. Sada postoji šansa da se napravi taj iskorak, taj napredak”, odgovorio je čelnik socijalista Gianni Pittella.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.