Dnevno 100 građana prijavi napad pasa lutalica u Sarajevu

Vijesti 13. jun 201618:28 > 18:58
N1

Iako se čini da u lancu ili na papiru sve funkcionira, psi lutalice su - i dalje velika opasnost na ulicama glavnog grada BiH. Na žalost svakodnevno prijete građanima. Iz Hitne službe upozoravaju da se svakog dana jave najmanje tri pacijaneta s ugrizima pasa lutalica.

U prijevodu, psi lutalice na ulicama Sarajeva danas čini se predstavljaju opasnu, turističku atrakciju. No kako tomu stati u kraj?

Prizor napada pasa lutalice neobičan je samo turistima koji ga vide prvi put. Građani su se i navikli i na ugrize. A ima ih svaki dan, kažu u Hitnoj

“Za posljednja 72 sata se u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS javilo 6 pacijenata sa ujedima psa. U prosjeku se svaki dan, u ljetnim mjesecima, javljaju 2-3 pacijenta sa ujedima psa”, otkrila je Sanita Čutuk.

Blizu stotinu građana dnevno zove Preduzeće “Rad”, kažu nam tamo. A oni uhvate 30 puta manje.

“Prosjek je između 3 i 5 uhvaćena pasa. (Na 100 prijava?) Pa, takvi su kapaciteti. Nažalost, djelujemo u skladu sa mogućnostima. (A koji je broj na koji građani prozivaju?) Mogu pozvati na eko službu 660-000, besplatni telefon, gdje će informacije biti proslijeđene našoj službi i kantonalnim veterinarskim stanicama”, kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP “Rad”.

Ali nama se nisu odazvali:

N1: “Dobar dan, je li ovo broj na koji mogu nazvati i prijaviti agresivne pse lutalice?”

“Ne, nazovite možda opštinu, možda da oni vide”.

Sušalicu na broju higijenskog servisa niko nije podigao.

“Činjenica da je usko grlo u svemu tome kapacitet veterinarskih stanica i azila za životinje u Prači”, dodao je Ramić.

U veterinarskoj stanici ipak kažu da sa kapacitetom u azilima nema problema.

“KJKP dovodi pse ovdje u okviru veterinarske stanice. Mi vršimo veterinarsku obradu i onda ti psi odlaze u azil u Praču. Ja sam ovdje 4 mjeseca i za to vrijeme nismo imali situaciju da u Prači nema mjesta”, tvrdi Almir Džanković.

Iako se čini da sve funkcionira, psi su – i dalje na ulici! A cijeli lanac ne zadovoljava ni borce za prava životinja. U borbi za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, jedna od njih podnijela je niz krivičnih prijava.

“Krivična prijava je podnesena proti više osoba zbog pranja novca, mučenja i ubijanja životinja. Ne samo da se zakon ne provodi, nego je došlo do malverzacija. Stalno imamo formiranje fiktivnih skloništa za životinje i fiktivnih servisa koji služe samo da izvlačenje budžetskog novca”, ističe pravnica Dalida Kozlić.

I ovaj pas (kadar) nije u azilu, već na ulici. Činjenica da je tako ne čini sretnom aktiviste, ali ni građane. No čuvari ulica ipak su još uvijek sastavni dio gradskog pejsaža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.