Koje novine očekuju osnovce pri polaganju eksternih matura?

Vijesti 14. jun 201618:20 > 18:24
N1

Učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo i ove godine će polagati eksternu maturu. Deveti razred završava oko 3.800 učenika raspoređenih u oko 180 odjeljenja. Ove godine, neke odluke resornog ministarstva dovele su do otpora kod roditelja i učenika.

Ove godine, za razliku od prethodnih, eksterna matura u KS se polaže iz tri predmeta – i to maternji jezik, matematika i strani jezik. Ipak, resorno ministarstvo uvelo je niz novina koje podrazumijevaju strožije uslove i kriterije prilikom polaganja.

”Učenici mogu na neki način da se posluže dodatnim sredstvima, i na taj način sebi pomognu kod realizacije testova iz nastavnih predmeta. Mi smo ove godine to predvidjeli ali odmah imamo otpor”, rekao je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS

Ideja da se mature polažu u fiskulturnim salama te da ih prati videonadzor, naišla je na otpor kod roditelja. Iz Vijeća roditelja KS ističu da sale za tjelesni odgoj nisu prirodno okruženje u kojem bi trebalo raditi tako ozbiljno testiranje, da se uvođenjem video nadzora narušavaju prava djece, te se profesionalnost i objektivnost nastavnog kadra škola dovode u pitanje.

Za korištenje videonadzora konsultovana je i Agencija za zaštitu ličnih podataka, čeka se odobrenje. No, nije ovo jedina odluka ministra koja je naišla na negodovanje. Učenici Katoličkog školskog centra prethodne tri godine polagali su dvije mature, jednu po planu i programu KŠC-a, a drugu po planu koji koriste ostale škole u KS. Resorno ministarstvo pokrenulo je inicijativu da eksterna matura po jedinstvenom programu bude obaveza za sve škole na području kantona.

”Mi smo tek jučer razgovarali na tu temu i donijeli odluku da im ove godine omogućimo, da ne bude da nisu bili pripremljeni i da ne bude nagla promjena, jer obično svi prave problem i suprotstavljaju se. Ali od sljedeće godine mi ćemo odmah početi pregovore i naći model da oni budu zajedno u sistemu kao sve ostale osnovne škole”, dodao je Kazazović.

No, pitanje je hoće li KŠC na to pristati. Katoličkoj crkvi, kao i svim drugim crkvama i vjerskim zajednicama je Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskh zajednica u BiH, garantuje se pravo osnivanja odgojno-obrazovnih ustanova i njima samostalno i neposredno upravljati prema vlastitim pravilima, stoji u saopštenju koje smo dobili.

”Budući da su odredbe Zakona i Ugovora vrlo jasne, ne vidimo nikakvih nerješivih teškoća u načinu kako su organizirane i kako funkcioniraju škole Sustava. Naprotiv, one su se u svim segmentima pokazale kao vrlo uspješan i priznat projetk i ne vidimo ni jednoga raumskog razloga i opravdanja da se oko njih i s njima stvaraju posve nepotrebni problemi i tenzije”, piše u saopštenju osnivača Katoličkog školskog centra

Eksterna matura u Kantonu Sarajevo provodi se četvrtu godinu za redom, i kao praksa nije zaživjela u većini škola u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.