Sejo Bajraktarević nastavlja štrajk glađu i neće odustati

Vijesti 14. jun 201618:47 > 19:20
N1

Tri dana u zgradi RTV Doma umjetnik Sejo Bajraktarević, uposlenik federalne TV, štrajkuje glađu. Tu i spava. Razlog je, tvrdi, smanjenje plate.

Sejo Bajraktarević kaže da nakon što mu je majska plaća smanjena, ne može preživjeti.

14 punih godina koeficijent moje plaće bio je 2.90. Međutim, prošle nedjelje, kad je bila majska plata, koeficijent je 2.24. Bez ikakvog obrazloženja, ni pismeno, ni mailom, ničim su to uradili, tako da sam bio šokiran. Ovo se ne dešava prvi put. Prije nekoliko godina mi je skinuta plata, sada ovo ostalo – ostao je samo topli obrok“, kazao je Sejo Bajraktarević, uposlenik Federalne televizije.

A, iz uprave Federalne televizije su odgovorili:

Mislimo da nema nikakvog zakonskog uporišta. FTV je prema njemu bila, što se tiče zakona, korektna. Za prethodni mjesec, isplaćena mu je suma koju on zagarantovano ima po svom ugovoru“, rekao je Denis Naprta, rukovodilac ljudskih resursa FTV-a.

Iz sindikata FTV-a kažu kako su dobili informacije da nije došlo do kršenja prava Seje Bajraktarevića.

Upravni odbor sindikata je dobio zvaničnu informaciju od rukovoditelja za ljudske resurse da nisu ugrožena prava našeg kolege Seje Bajraktarevića – da je dobio plaću i topli obrok. Sindikat zahtijeva da se što ažurnije organizuje mirovno vijeće”, istakao je Darjan Babić, predsjednik samostalnog sindikata FTV-a.

Mnoge kolege iz FTV-a i BHT-a pružile su podršku Bajraktareviću. Međutim, pred kameru su htjeli samo uposlenici BHT-a.

“Mislim da treba pronaći neko rješenje, a ovo je jedan od vidova otpora i vidova skretanja pažnje na stanje kakvo jeste”, izjavila je Ljiljana Pavlović, uposlenica BHRT-a.

Bajraktarević kaže da ne odustaje od štrajka glađu, a kolegama poručuje da progovore o svojim problemima, jer jedino tako može doći i do rješenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.