Amir Zukić: Bit će oporezovane sve vrste klađenja

Vijesti 15. jun 201618:23 > 18:23
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naredne sedmice konačno će staviti staviti tačku na višemjesečna prepucavanja o nedovoljnom oporezivanju kladionica koja su uzdrmala javnost. Očekuju se nova zakonska rješenja koja bi se u parlamentarnoj proceduri mogla naći do kraja ovog mjeseca.

Bit će oporezovane sve vrste klađenja. Kako nam je potvrdio Amir Zukić koji je u Federalnom parlamentu incirao donošenje izmjena zakona o oporezivanju kladionica, Ministarstvo finansija FBIH prihvatilo je uz ostale, i prijedloge SDA o oporezivanju dobitaka do 100 KM.

“Vlasnici kladionica mogli su fiktivno prikazati, kao što su i prikazivali profit. Evo, šestomjesečni izvještaj prihod kladionica 600, negdje 700 miliona maraka . Dobici do 100 maraka 400 miliona. Isto tako internet online klađenje biće obuhvaćeno i misilim da će sredstva biti uplaćena u budžet. Dirnuli smo u osinje gnijezdo, udarili smo u centre moći koji su u zadnjih deset godina tri, četiri milijarde sigurno zaradili, a država od toga nije imala nikave koristi”, kazao je Zukić za N1.

Prema Prijedlogu koji bi se do kraja mjeseca trebao naći u hitnoj proceduri, dobici bi se trebali oporezivati na mjestu gdje igrač učestvuje u klađenju, a sredstva će biti usmjerena za penzije ili u neka druga nužna davanja. Iako bi izmjenama zakona trebalo biti obuhvaćeno i online klađenje za koje se pretpostavlja da će narednih godina u potpunosti preuzeti posao kladionica, Zukić priznaje kako je ovaj segmet vrlo teško pratiti zbog čega se razmišljalo i o potpunoj zabrani.

“Aktivnost na interent klađenju i SMS-u treba organizator igara na sreću da direktno da bude povezan sa serverom Porezne uprave. Mi smo o tome razgovarali . Mislim da će u ovoj godini Poreska uprava nabaviti dio opreme i ljudstva koji će moći to da prate. Trebaju sofisticirani inžinjeri koji mogu te softvere da prate. Na taj način se vrlo lako zaobilazi sistem. Kladite se u Sarajevu, server u Čitluku, iz Čitluka u Beč, iz Beča u Poresku upravu i tu vi niste sigurni da ste pravovaljano obaviješteni o svim uplatama. Recimo da je prikazana tek jedna trećina prihoda”, tvrdi Zukić.

Prema evidencijama Porezne uprave, raniji dug kladionica na dan 31. maja 2016. godine iznosi 45.683.101,98 KM. Od toga se na glavni dug odnosi 30.254.249,49 KM, dok se na kamate odnosi 15.428.852,49 KM, pri čemu se na dug poreznih obveznika koji su prestali s radom ili koji nisu dobili novo odobrenje za rad odnosi 44.142.120,03 KM.

Kada je u pitanju promet kladionica zaključno s majom, iznosi više od 582 miliona maraka, od čega je na ime dobitaka do 100 KM na koje se ne plaća porez isplaćeno više od 450 miliona maraka.

“Dugi niz godina pokušava se urediti ova oblast. No radi se o enormnom profitu a tamo gdje ima profita ima i politike. Ipak, treba podsjetiti da bi ukupnog duga koji trenutno iznosi više od 45 miliona KM, moglo isplaćeno cak 123.321 penzija”.

Dug kladionica u Federacijii za sada je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. A same kladionice najčešće nemaju imovinu. No njihovi vlasnici, kako su upozorili iz Poreske uprave imaju vrijedene nekretnine i dionice van BiH, u BiH ne ulažu.

Porezna uprava Federacije BiH uputila je Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu finansija inicijativu za donošenje interventnog zakona za plaćanje duga. On predstavlja veliki teret Poreznoj upravi Federacije BiH i isti se ne može riješiti bez učešća Vlade Federacije BiH i donošenja novih zakonskih rješenja.

U Federaciji BiH uvjerljivo najviše duguje „Derby bet shop“ iz Mostara, više od 21 milion maraka, dok „Intersport“ zauzima drugo mjesto, sa blizu 19 miliona maraka duga.

Vlasnik Derby Bet Shopa, koji se danas nalazi u stečaju, je Mostarac Dinko Dika Slezak koji je, podsjetimo, svojom imovinom jamčio za Dragana Čovića u nekoliko sudskih procesa. Osim Mostara, najviše kladionica, ali i dugovanja, vežu se za Široki Brijeg, Čitluk, Vitez, Posušje.

U Federaciji BiH postoji ukupno 13 privrednih društava, odnono 2.443 uplatna mjesta. U RS je registrovano 15 pravnih lica i 756 uplatnih terminala no sistem naplate je uređeniji.

Za sada se odustalo od inicijative za stavljanje kladionica u sistem PDV-a, što je i evropkska praksa gdje kladionice pod strogom kontrolom države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.