U BiH brojna ograničenja, ali i najveća smrtnost na cestama

Vijesti 24. nov 201414:02 > 14:02
Morguefile / Ilustracija

U svim zemljama bivše Jugoslavije vozačka dozvola dobija se sa 18 godina, a posebnih ograničenja za mlade vozače ima najviše u Hrvatskoj i BiH.

Kada je riječ o alkoholu, za mlade vozače svuda je na snazi nulta tolerancija, osim u Crnoj Gori gdje je dopuštena granica bez obzira na uzrast i iskustvo 0,3 promila.

Najviše ograničenja za mlade vozače, do 24 godine, uvela je posljednjih godina Hrvatska.

Mladi vozač ne smije da upravlja putničkih vozilom čija snaga motora prelazi 80 kW (107 konjskih snaga), a za nepoštovanje tog pravila predviđena je novčana kazna od 1.000 kuna (130 eura).

Na autoputu ne smije da vozi brže od 120 km na sat (na hrvatskim autoputevima ograničenje je 130 kilometara na sat), a na brzoj cesti ograničenje je za mlade 100, a na ostalim 80 km na sat.

Vozačku dozvolu u BiH može dobiti osoba koja je navršila 18 godina, posle završene obuke i položenog ispita, ali do 21. godine mladi vozači mogu da voze samo u pratnji, a vozilo kojim upravljaju mora imati istaknutu oznaku “P” (početnik).

Isto važi i za starije vozače bez iskustva koji tri godine nakon položenog vozačkog ispita moraju da voze u pratnji i obilježenom vozilu.

U Sloveniji se vozački ispit može polagati sa navršenih 17 i po godina, ali do sticanja punoljetstva ti vozači mogu da voze samo u prisustvu starije osobe sa položenim vozačkim ispitom.

Drugih ograničenja za mlade i neiskusne vozače u Sloveniji nema.

U Crnoj Gori nema nikakvih posebnih uslova za mlade i vozače početnike. Uslov za dobijanje vozačke dozvole je navršenih 18 godina i položen vozački ispit, uz ispunjavanje zdravstvenih uslova neophodnih za upravljanje vozilom.

Tolerisana stopa alkohola u Crnoj Gori je 0,3 promila za sve vozače, a sve preko toga se rigorzno kažnjava.

U ostalim zemljama regiona tolerisano prisustvo alkohola u krvi kreće se od 0,24 promila koliko je u Sloveniji, preko 0,33 u BiH do 0,5 u Hrvatskoj, ali za vozače mlađe od 21 godinu važi nulta tolerancija –  0,0 promila.

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zemlje Balkana nalaze se medu evropskim zemljama sa najvišom stopom smrtnosti na putevima.

Kada se porede zemlje regiona, najveću godišnju stopu smrtnosti na putevima na 100.000 stanovnika ima BiH – 15,6. Slede Albanija (12,7), Crna Gora (11,8), Hrvatska (10,4), Srbija (8,1), Makedonija (7,9) i
Slovenija (6,6).