Održano edukativno predavanje o mobingu u zdravstvu

Vijesti 17. jun 201610:57 > 11:04
N1

U Sarajevu je u organizaciji Komore zdravstvenih tehničara svih profila FBiH, Komore diplomiranih zdravstvenih inžinjera svih profila FBiH i Komore diplomiranih medicinskih sestara i tehničara FBiH održano edukativno predavanje koje se bavilo temama zdravih radnih sredina, stresa na radnom mjestu, mobinga i sindromom izgaranja u zdravstvu.

Ovo je prvi put da su se vodeće komore iz oblasti zdravstva Federacije BiH udružile u zajedničkoj aktivnosti namijenjenoj svim zdravstvenim profesionalcima koje iste okupljaju.

Teme predavanja su odabrane u skladu sa rezultatatima zajedničkog definisanja navedenih problema kao primarnih u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine. Predavanje je okupilo više od stotinu učesnika iz svih zdravstvenih ustanova koje djeluju u Kantonu Sarajevo te Bolnice Kasindol iz Istočnog Sarajeva.

Predavači su upoznali učesnike sa osnovama prepoznavanja, dokumentovanja ali i prevencije mobinga, minimumom pravnog okvira za zaštitu od istog, sindromom izgaranja i instrumentima njegovog mjerenja te posljedicama na osobu i radnu sredinu koji izaziva. Osnovni zaključci predavanja ukazuju na manjak informisanosti zdravstvenih profesionalaca o pravima koja im garantuju trenutno važeći zakonski okvir, izostanak reakcije na problem uzrokovan strahom koji je posljedica neinformisanosti kao i određenu dozu nepovjerenja prema članskim strukovnim organizacijama poput sindikata, a u smislu prijavljivanja problema odnosno mobinga.

N1

Navedeni zaključci su samo potvrdili opravdanost odabira tema predavanja i hitnost organizovanog reagovanja u smislu prevencije i edukacije ciljne grupe ali i društva uopšte.

Nakon predavanja organizatori su održali radni sastanak koji je definisao daljnju saradnju i početak kampanje pod radnim nazivom ‘’Zdrava radna mjesta/sredina’’, a koja će biti realizovana u svim većim centrima na području cijele Bosne i Hercegovine. Pored navedenih organizatora predavanja u Sarajevu, interes za aktivno uključivanje u buduću kampanju pokazali su Resursni centar Republike Srpske, Savez udruženja medicinskih radnika Republike Srpske, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Federacije BiH, Udruženje/udruga za fizioterapiju Federacije BiH, Udruženje ‘’Medicinar’’ Distrikt Brčko i Udruženje ‘’Stop mobbing’’ Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.