U Stuttgartu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Vijesti 24. nov 201414:25 > 14:25
N1

U organizaciji KUD-a "Mladi biseri", u Stuttgartu, glavnom gradu Baden-Wirtemberga, u subotu, 22. novembra 2014. godine održana je tradicionalna manifestacija u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH, na kojoj je više od 700 prisutnih na dostojanstven način obilježilo ovaj veliki praznik BiH i 71. godišnjicu obnove njene državnosti.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

 Program je počeo intoniranjem himne BiH, a nastavljen odličnim nastupima domaćina, KUD-a “Mladi biseri” iz Stuttgarta, polaznika bosanskih dopunskih škola iz Stuttgarta i Oberleninngena i članova KUD-a “Dukati” iz Ulma.

Dan državnosti BiH na manifestaciji u Stuttgartu prisutnima su čestitali konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u Njemačkoj Haris Halilović i predsjednik KUD-a „Mladi biseri“ Sead Selmanović.

“Dan državnosti BiH jedan je od najsvjetlijih datuma u historiji naroda naše domovine. Nažalost, on se danas ne obilježava na cijeloj njenoj teritoriji. Mnogi bi i dalje da je dijele, prekrajaju, ušiju sa ćoškovima, suze po sredini, ali – džaba im, neće uspjeti. Bosne i Hercegovine je bilo i bit će! U svojoj hiljadugodišnjoj postojanosti BiH je nadživjela i veće neprijatelje od ovih današnjih, nadživjet će i ove današnje. Ova djeca, ova bosanska mladost koju ste večeras vidjeli u programu zna značaj 25. novembra za Bosnu i Hercegovinu, ona će to čuvati, njegovati i obilježavati, jer će Bosna i Hercegovina uvijek ostati naša jedina domovina. Ma gdje bili”, istakao je Haris Halilović u svom pozdravnom obraćanju prisutnima na manifestaciji.

U kulturnom dijelu programa učestvovala je i književnica Mina Imširović koja živi i stvara u Augsburgu. Za svoju prozu o BiH prisutni su je nagradili aplauzima.

Nakon dvoiposatnog kulturnog dijela manifestacije uslijedio je zabavni dio u kome su prisutne pjesmom i muzikom zabavljali Safet Bešo, Slađana Jovanović i Adis Kajan.