Ramljak: EU ne smijemo davati kontradiktorne odgovore

Vijesti 20. jun 201609:10 > 09:25
N1

U Temi jutra u Novom danu na N1 sa Darijom Ramljak iz Direkcije za evropske integracije razgovarali smo o procesu integracija BiH u EU, a ona je kazala da su politički šefovi BiH ambiciozni te da su postavili odgovarajuće ciljeve.

“Položene su nade da će 18.7. naš zahtjev biti razmatran, a ako do toga dođe, očekujemo upitnik na jesen, koji će dobiti svi – odnosno na sve razine vlasti”, ističe Ramljak.

“Moram konstatovati da su naši politički šefovi ambiciozni, postavili su odgovarajuće ciljeve. Moraju se riješiti sporna pitanja, a da su jednostavna – riješila bi se ranije. Da je mehanizam koordinacije jednostavan – bio bi rješen prije pet godina. Vjerujem da ćemo uspjeti da ga provodimo”, kazala je.

Pojasnila je da Evropska komisija treba prilagoditi uptinik za BiH, odnosno mora se prilagoditi političkom kriteriju, kao i detaljno ispitivanje stanja ljudskih prava, pogotovo u slučaju presuda Sejdić-Finci i nove Ilijaza Pilava.

“Komisiji treba nekoliko mjeseci da završi upitnik. BiH dobije tri do šest mjeseci da odgovori na njega, i u tom roku se moraju ponuditi jednistveni odgovori”, izjavila je.

“Mehanizam koordinacije je jako bitan jer ne možemo odgovoriti pitanje sa 10 odgovora. Ako budemo davali kontradiktorne odgovore, a ako budemo – mišljenje EU neće biti pozitivno. U Evropskoj komisiji izbjegavaju ocjenjivati mišljenja pozitivno ili negativno, nego je jedinstveno – a onda se radi na sistemu preporuka. Onda nakon toga slijede ekspertne misije”, pojašnjava Ramljak.

BiH je prije mjesec dana imala prvu ekspertnu misiju, a to su za direkcije “noćne more”, istakla je gošća sa sigurnošću da će se to “junački izdržati”.

“Paralelno sa davanje odgovora, uslijedit će i dostava zakonskih i pozakonskih akata, strategija koje EU bude tražila od BiH”, kaže, te dodaje da nas očekuje 20 ekspertnih misija.

Odmah nakon prvog uptinika uslijedi i drugi sa novim pitanjima, pribave se mišljenja EU – koje ide na Vijeće evropske unije, i ako je pozitivno – očekuje se kandidatski status.

A da li je BiH prebrzo ušla u ovaj proces?

“Svaka evropska država koja ispunjava osnovna načela može biti ući u proces. Svaka zemlja osluhne kako Evropa diše, i dobije zeleno svjetlo. EU nije ista kao jučer, niti kakva je bila prije 50 godina”, ističe. 

Trenutno, EU se suočava sa migrantskom krizom i stalnim terorističkim prijetnjama. Građani Velike Britanije uskoro će na referendum gdje će se izjasniti da li žele da ostanu unutar EU okvira, a Ramljak smatra da će rezultati referenduma promijeniti EU, no svakako – da se EU neće raspasti.

“Ako Britanija izađe, to će potkopati njihovu privredu i tržište. Biće promjena, jer što je referendum bliži – to ljudi više podržavaju izlazak. EU će trebati vrijeme da se pozabavi sama sa sobom i konsoliduje svoje politike, pa i politiku proširenja koja nas najviše zanima”, kazala je Ramljak na koncu razgovora za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.