Pozajmljivati novac od BH Pošte za penzije nije zakonito

Vijesti 21. jun 201613:35 > 13:36
N1

Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je finansijski revizorski izvještaj BH Pošte te konstatovali da po svim bitnim pitanjima prikazuju istinito i objektivno finansijski položaj Društva. Međutim, skrenuli su pažnju na jednu stvar.

Naime, na osnovu Odluke Skupštine Društva o prestruktuiranju raspoloživih novčanih sredstava Federalnom zavodu PIO/MIO Mostar, u svrhu angažmana za isplatu penzija prije dostavljanja doznake od strane Federalnog zavoda PIO/MIO, od 06. oktobra 2015. godine, na koju je prethodnu saglasnost dala Vlada Federacije BiH, do kraja 2015. godine u više navrata davane su pozajmice Federalnom zavodu PIO/MIO za isplatu penzija.

“Davanje pozajmica Federalnom zavodu PIO/MIO u svrhu isplate penzija nije u skladu sa odredbama Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH, obzirom da su prema istom Zakona takve aktivnosti strogo zabranjene”, naveli su revizori u izvještaju.

U okviru stalnih sredstava BH Pošte iskazana su dugoročna ulaganja 40.000.000 KM od kojih BH Pošta ne ostvaruje, niti će ostvarivati nikakvu ekonomsku korist. Naime, radi se o uloženim sredstvima JP PTT saobraćaja BiH Sarajevo u 2001. godini u izgradnju autoceste Sarajevo – Zenica.

“Vlada Federacije BiH je još 2009. godine donijela Odluku o prenosu prava i obaveza po tom osnovu na Federaciju BiH. Organi upravljanja (Uprava, Nadzorni odbor, Skupština) nisu poduzeli sve aktivnosti da se provede Odluka Vlade, a ova ulaganja ne ispunjavaju uslove i zahtjeve za priznavanje u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (MSFI), što je imalo za posljedicu da su i sredstva i kapital precijenji za navedeni iznos”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.