Mavrak: Probudili smo se u novoj Evropi i svijetu

Vijesti 24. jun 201611:00 > 11:06
N1

"Probudili smo se u novoj Evropi i novom svijetu. Iznenađen sam. Očekivao sam tijesan rezultat u korist pobornika za ostanak u EU", rekao je za N1 novinar Ranko Mavrak.

On je kazao da bi racionalna odluka bila bi ostanak u EU, jer prve negativne konkretne posljedice su već krenule jutros “divljanjem” na berzama.

Podsjeća me na kovanicu koja je slijedila britansku politiku iz 19. stoljeća, kada su Konzervativci misli da povezivanje može biti na štetu Velike Britanije. Historija je pokazala da su ti ljudi bili u krivu. Sada imamo krizu strukture Evropskog kontitenta, koji treba pronaći put u budućnost“, istakao je on.

Kriza u jednoj državi ne može se ne preliti u drugu, smatra gost N1 televizije.

Početne reakcije na euforiju unutar desničarskih i ksenofobskih stranaka. Danas slave pobornici izolacije i minimalne saradnje. To stvara potencijal za domino efekt, ali nadam se da postoji kritina masa koja će to spriječiti”, rekao je Mavrak.

N1

Mavrak je opisao razliku Evrope sa i bez granica.

Putujete li danas Evrope, prelazite li granice bez zapreka ili čekate zbog migrantskih kriza, onda vidite o kakva dva svijeta govorimo. Profitablnije je poslovati na velikom tržištu, a ne na malom. Danas slave pobornici izlaska iz EU strašeći ljude od drugih ljudi. Nadam se da će ta vrsta emotivnih argumenata ostati po stranu i da će razum prevladati.

Jakša Šćekić, novinar iz Beograda je kazao da niko ne zna kakva je procedura izlaska Velike Britanije iz EU niti kakav je ovo utjecaj imati na Balkan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.