"Ostajemo pri procesu pridruživanja EU kakva god ona bila"

Vijesti 24. jun 201613:51 > 13:54
N1

Mi ostajemo pri procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kakva god ona u budućnosti bila, ali s pojačanim potrebama da prije svega zaštitimo naše interese i da RS bude vidljiva i afirmisana u tom procesu, ocijenio je danas predsjednik RS Milorad Dodik komentarišući odluku građana na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Kazao je da je to jedna sasvim nova realnost.

“Mnogi su govorili da se to neće desiti, a ipak se desilo. To dovodi do jedne nove Evrope, koja nije ona koju smo znali i vjerovatno mnogih procesa u samoj Evropi koji će ličiti na ovo što je uradio narod Velike Britanije”, naveo je Dodik.

Kazao je da postoji neizvjesnost kako će se sve dalje odvijati.

“U svakom slučaju je vidljivo da je arogancija i neuvažavanje stavova na lokalnom nivou dovela do razočerenja ljudi u Velikoj Britaniji. A vjerovatno i na mnogim drugim mjestima”, dodao je entitetski predsjednik.

Podsjetivši da i u RS postoji „potreba za raznim vrstama izjašnjavanja naroda“, Dodik je rekao da je RS to nekoliko puta “vrlo oštro onemogućeno”.

“Ali, afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način poprima dodatnu snagu i to će služiti RS u nekoj budućnosti”, dodao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.