Hercegovački biser Blagaj – centar vjerskog turizma u regiji

Vijesti 25. jun 201619:22 > 19:26
N1

Hercegovački biser, Blagaj na rijeci Buni najpoznatije je mostarsko izletište i centar vjerskog turizma u ovoj regiji.

Ovo malo hercegovačko mjesto udaljeno desetak kilometara od Mostara, jedno od najljepših turističkih bisera Bosne i Hercegovine ove sezone bilježi i znatno veći broj posjeta u odnosu na prethodne godine.

Derviški hram mistike, utočište duša koje traže mir, utočište sufija… sve su to epiteti kojima se pokušava dočarati magija tekije, mjesto u kojem se derviši okupljaju. Drugi, pak, tekiju doživljavaju kao zatvoreno, mistično mjesto. S obzirom na to da su većina posjetilaca stranci, u tekiji se često suočavaju sa stereotipima, očekujući derviše u plesu, kao i da saznaju vše o mnogobrojnim legendama koje se vežu za ovo mjesto.

Za tekiju se vežu mnoge legende, zmajevi i ostalo, svim ljudima koji dođu damo brošuru koja je zvanična priča o blagajskoj tekiji, imamo vodiča, tekija je mjesto gdje čovjek odgaja svoje duhovno biće uz obrede zikra, da bi bio neko ko ima ispravan Bogu drag odnos prema svemu“, kazao je Edin Džiho, koordinator aktivnosti u kompleksu Blagajske tekije.

Vijekovima to je mjesto molitve i meditacije.Svojim prirodnim ljepotama, Vrelom Bune i Tekijom ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta, a naročito iz zemalja regiona. Tako je u mjesecu maju zabiilježen veći broj posjetilaca u odnosu na prethodne godine, od kojih su najbrojniji gosti iz Turske.

Za maj mjesec prošle godine i maj ove godine imamo porast od 40 posto što nam daje nadu da će ova sezona u turističkom dijelu biti uspješnija nego prošla“, rekao je Edin Džiho, koordinator aktivnosti u kompleksu Blagajske tekije.

U Blagaj se uvijek dolazilo i još uvijek dolazi zbog njegove ljepote, prirode i historije koja se osjeti na svakom koraku. Bitno je napomenuti kako je vrelo Bune najveći kraški izvor u Evropi po količini pitke vode, pri čemu u jednoj sekundi iz izvora izađu 43 kubika vode. Specifičnost za ovo vrelo je što je rijeka Buna pitka i na samom vrelu a i na njenom dužinskom dijelu dalje.

Dobra promocija , zanimljivi sadržaji najvažnije su stavke turizma, a toga nedostaje kažu ugostiteljski radnici, zadovoljno trljajući ruke zbog dobre sezone, no veći priljev gostiju očekuju poslije mjeseca Ramazana.

Predsezona je bila više nego dobra u odnosu na prošle godine, period od 20 dana između predsezone i početka sezone je uvijek isti, za par dana očekujemo pravi bum, pravu sezonu, utjecalo je i Evropsko prvenstvo i Ramazan, jer Blagaj je posvećen vjerskom turizmu“, istakao je Ado Drljević, radnik u suvenirnici.

Iako vlada poprilično oskudna turistička ponuda, turisti su zadovoljni onim što im ovo mjesto nudi.

Sudeći prema posjećenosti, Blagaj uz rijeku Bunu, Tekiju i autohtonu pastrmku postaje svjetski prepoznatljivo mjesto gdje su stranci počeli dolaziti i sa dalekog Istoka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.