Bivši logoraši poručili: Priznajte nam našu patnju

Vijesti 26. jun 201610:27 > 10:30
Anadolija

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture na devet sarajevskih mostova, od Skenderije do Vijećnice, Savez logoraša u BiH istaknuo je više transparenata u znak podrške donošenju zakona o pravima žrtava torture.

Savez logoraša u BiH svake godine obilježava Međunarodni dan podrške žrtvama torture u znak podizanja svijesti o teškom položaju koje su žrtve torture u BiH iz perioda 1992.-1995. godine prošle.

“Tražimo podršku međunarodne zajednice”, “Hoćemo zakon o pravima žrtava torture”, “Priznajte našu patnju” samo su neki od postavljenih transparenata na sarajevskim mostovima.

Inače, u periodu 1992.-1995. godine kroz logore prošlo najmanje 200.000 osoba, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina ovih žrtava, ni nakon više od dvije decenije, u BiH nije ostvarila nikakva prava, svakodnevno im se krše osnovna ljudska prava, te žive bez ikakvog “priznanja“ od strane drževe, retraumatizirani i zaboravljeni od svih.

Iz Saveza logoraša BiH rekli su da ove godine Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježavaju na nesvakidašnji način odnosno na mostovima koji su simboli prevazilaženja prepreke. Ističu da mostovi povezuju ljude, od obale do obale, te da je žrtvama torture u BiH potrebna “druga obala kako bi ostvarili svoja prava”.

Želimo da naš glas dopre do druge obale, do onih koji donose odluke o ovom zakonu, neka se pronađu, neka se identifikuju sa po barem jednim logorašem a kamoli sa desetinama hiljada – još uvijek živih. Mostovi nikada ne služe za zlo, ne dozvolite da ostanemo i umremo kao generacija koja je vječito tragala za priznanjem države za proživljenu najokrutniju moguću sudbinu koju je rat mogao donijeti, a da tu potragu nije nikad završila. Naša nada leži na toj „drugoj strani“, ističu iz Saveza logoraša u BiH.

Osim poruka na devet sarajevskih mostova, Savez logoraša u BiH danas će upriličiti i okupljanje bivših logoraša na Latinskoj ćupriji kao centralni događaj obilježavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.