Žrtve torture poslale poruku da su obespravljene i napuštene

Vijesti 26. jun 201617:52 > 18:07
N1

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture Savez logoraša je u centru Sarajeva postavio transparente u znak protesta slaboj podršci žrtvama torture.

Brojnim okupljanjima i manifestacijama u bh. gradovima žrtve traže donošenje zakona koji bi im omogućio osnovna prava i vratio dostojanstvo

Jutro u centru Sarajeva osvanulo je sa transparentima koji građanima, ali prije svega vlastima u Bosni i Hercegovini žrtve torture šalju poruku da su napuštene i zaboravljene. Transparentima, kažu, simbolično žele da poruka dopre do druge obale, do onih koji donose odluke.

A sva je naša nada s one strane“, “Priznajte nam našu patnju“, “Izgradili ste previše zidova, a premalo mostova“, samo su neke od poruka koje su jutros osvanule na devet sarajevskih mostova, a kojima Savez logoraša BiH želi podsjetiti državne vlasti na torture koje su preživjeli u ratu, ali i na prisustvo torture u današnjem društvu.

U proteklom ratu, kroz logore u BiH je prošlo oko 200.000 ljudi, oko 30.000 ih je ubijeno, a 25.000 silovano. Većina tih žrtava ni nakon više od dvije decenije nije ostvarila nikakva prava.

Da li će istorija BiH ići putem zaborava i veličanja zločina, ili će ići putem suživota, pomirenja i tolerancije. Ukoliko bi išla putem suživota, pomirenja i tolerancije onda su žrtva torture populacija za koje država mora imati sluha“, rekao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

Ratne torture, kakve su život u logoru, mučenja i seksualna zlostavljanja – psiholozi smatraju navišim stepenom traume.

Mi kažemo da je ona hronična trauma, da ona prati te ljude duže vremena i to vidite po njihovom reagovanju, da se osjećaju obespravljeno, ne samo to, već imaju jedan psihološki osjećaj da su potpuno zapostavljeni. Faktčni, neljudski je i nehumano da se oni na bilo koji način zapostavljaju“, kazao je Ismet Dizdarević, psiholog.

Profesor Dizdarević smatra da im država treba pružiti podršku i zaštitu bar u vidu zakona. Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture oglasilo se i resorno ministarstvo, iz kojeg navode da je u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2016. godinu predvidjelo izradu Zakona o pravima žrtava torture u BiH. Zakon bi, kažu, žrtvama omogućio dostojanstven život, adekvatnu zaštitu i odštetu.

Intencija je da se ovim zakonskim rješenjem sistemski uredi ova oblast u BiH, te omogući jednak pristup pravima i pravo na obeštećenje svih žrtava torture i drugih oblika nehumanog i ponižavajućeg postupanja.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture raznim manfestacijama, okupljanjima i posjetama logorima obilježen je širom BiH, ali i u svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.