Obustavljena primjena Zakona o državnoj službi

Vijesti 28. jun 201620:20 > 20:23
N1

Ustavni sud Federacije BiH donio je rješenje kojim se privremeno obustavlja primjene člana 11a i 75b određenih članova Zakona o državnoj službi Federacije BiH.  

Naime, ovim članovima Zakona o državnim službenicima FBiH, koji je usvojen krajem 2015., predviđeno je da državni službenici zatečeni u državnoj službi na mjestima rukovodećih državnih službenika nakon stupanja na snagu ovog zakona, budu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta u okviru organa državne službe u skladu sa pravilnicima iz člana 75 c. stav 3. ovog zakona, a nastavljaju raditi na svojim dosadašnjim radnim mjestima i zadržavaju plaću i druga prava prema dosadašnjim rješenjima do imenovanja lica iz člana 11a. ovog zakona, piše Žurnal.

Prilikom izglasavanja ovog Zakona negodovali su iz DF-a i SDP-a, koji su bili mišljenja da se radilo o potezu koji će ozakoniti politička zapošljavanja i dovesti do novih troškova.

Osim ovoga, sporno je bilo i to što bi vodeći državni službenici (pomoćnici ministara) bili imenovani na mandat, čime bi se u potpunosti ispolitizirala državna služba.

Zakon je, podsjećamo, donesen u okviru tzv reformske agende Vlade Fadila Novalića. Privremena mjera ostaje na snazi do konačne odluke Ustavnog suda Federacije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.