Cijene ljetovanja u Antaliji opale za 50 posto

Vijesti 29. jun 201618:10 > 18:39
N1

Osude terorističkog napada u Istanbulu dolaze iz cijeloga svijeta. I Vijeće ministara BiH oštro je osudilo ovaj čin. Ekstremistima koji stoje iza napada u Turskoj cilj je da oslabe ekonomiju i pozitivan imidž zemlje, poručuje za N1 Cihad Erginay, turski ambasador u BiH. Dodaje da je jedinstvo svijeta u osudi terorizma trenutno najbitnije

Samo je dan poslije napada na treći najprometniji aerodrom u Europi. Ljudski gubici su neprocijenjivi. Šteta se zbraja. Za sada jedinom se utjehom smatra solidarnost svijeta sa turskim narodom.

“Mi potpuno osuđujemo ovaj opaki napad, neprihvatljiv je u bilo kom smislu, i želimo vječni mir svima onima koji su izgubili živote. Želimo da ranjeni što prije ozdrave, sada su smješteni u bolnicama”, kazao je Cihad Erginay, turski ambasador u BiH.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog Monetarnog fonda, Turska je još 2012. godine bila sedma evropska ekonomija. Nekoliko godina kasnije, napredovala je za još dva mjesta i uspjela je osigurati konstantu u sazrijevanju svoje ekonomske moći. Ovj pomak joj je omogućio eksponencijalni rast turizma, koji je u ovoj godini, otkako su počeli učestali teroristički napadi, snažno opao.

“Istanbul je bitna destinacija za turizam, kako za domaći, tako je bitna destinacija za tranzit za daleki istok. Tako da će od turizma izgubiti jako mnogo, a već je doživjela štete od svojih ranijih loših odnosa sa Izraelom i Rusijom”, ističe Hajrudin Somun, bivši ambasador BiH u Turskoj.

Teroristički napad na aerodrom Ataturk mogao bi ugroziti ekonomski imidž zemlje, ali kako smatraju turski zvaničnici u BiH, samo kratkoročno.

“Ekonomija i turizam, to su mete terorista. To je upravo ono na što pokušavaju negativno uticati. Mi nećemo dozvoliti da se ovo dogodi. Očigledno da će ovo imati uticaja na ekonomiju, ali vjerujem samo kratkoročnog. Sve ćemo učiniti da ozdravimo nas položaj u svijetu i nastavimo sa životom. Da ljudi nastave dolaziti u Tursku i uživaju u našem gostopimstvu, nećemo dozvoliti da se ovo ugrozi”, dodao je ambasador Erginay.

Iz turističkih agencija su za N1 potvrdili da su cijene ljetovanja u turskim gradovima u Antalyiji ove godine opale za 50 posto, kao i da je manji broj zainteresiranih turista, ali da očekuju ipak poboljšanje u drugom dijelu sezone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.