Osmić: Rezultati popisa negativniji nego što mislimo

Vijesti 29. jun 201619:42 > 19:42
N1

Objava rezultata popisa jedan je od tri ključna uslova Bruxellesa prema BiH. Prošlo je tačno 1.000 dana od oktobra 2013. godine kada je završeno popisivanje u BiH. Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine ostaje pri svojoj odluci- sutra počinju s objavom rezultata.

Rezultati, iako će podrazumijevati sve popisane, u bh. entitetu Republici Srpskoj neće biti priznati.

Državna Agencija za statistiku će sutra u 11 sati predočiti rezultate popisa na koje se čekalo dvije i po godine. Sigurno je da ćemo sutra saznati, kako kažu analitičari, poražavajuće podatke koji će pokazati da u BiH živi manje stanovnika nego što je to bilo 1991., kada se posljednji put sproveo popis.

RS prijeti da neće priznati ovaj popis, spominje se da će i sami obaviti svoj popis.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je danas odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje je Narodna skupština RS-a usvojila 21.juna, a u kojima se odbacuje o odluka o metodologiji popisa i ne prihvataju rezultati popisa stanovništva u BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je proceduralno napravljena apsurdna situacija, jer su još 22.juna, u “Službenom glansiku RS-a” objavljeni zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima tada nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav, te poslovnici o radu parlamenta i Vijeća naroda RS-a.

Međutim, kaže, nije samo prekršena ta procedura, već je Narodna skupština RS-a, iako je dala na objavu zaključke, uputila ih i na izjašnjavanje Vijeću naroda.

Politika je itekako upetljala svoje ruke u cijelu ovu priču, smatra politiolog i analitičar Amer Osmić. Iz EUROSTATA su ranije poručili da se treba baviti brojkama, a ne politikom.

“Popis je postao političko pitanje, a trebao je biti statističko pitanje na osnovu čijih podataka bi se donosile dugoročne ekonomske startegije”, kazao je Osmić.

Smatra da će podaci, koji bi se trebali sutra objelodaniti, biti mnogo negativniji nego što su pokazivale procjene.

“Popis je u jednom klasičnom primjeru inventura države. Sutra ćemo dobit vrlo značajne podatke, broj zaposlenih i nezaposlenih, podaci o broju domaćinstava i tako dalje. Dobit ćemo podatke koji će pokazati da smo mnogo siromašniji nego što mislimo. Svi ti podaci će biti puno negativniji nego što su pokazivale procjene naših agencija”, istakao je analitičar.

Osmić je na kraju razgovora za N1 izrazio sumnju u validnost podataka popisa zbog odlaska 80.000 mladih ljudi samo u 2015. godini, a koji su, kako kaže, 99,9 posto bili popisani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.