Spahić: BiH ostaje bez ljudi, a to je najveći kapital

Vijesti 30. jun 201615:49 > 20:12
N1

Gost Pressinga bio je univerzitetski profesor, doktor komunikologije, ekspert za politički marketing, glumac i tekstopisac Besim Spahić.

Spahić je na početku emisije komentarisao rezultate popisa stanovništva.

Ono što je najveći kapital, mi ostajemo bez toga, a to su ljudi. Kad izgubite milion ljudi za 20 godina, to je demografski sunovrat. Razne procjene i špekulacije postoje, ali demografija je nauka“, kazao je Spahić.

Spahić je dodao da “postoji nešto što se zove ‘demografska tranzicija'”.

Ovakvu geografiju kao što ima BiH rijetko ko ima. Kada bismo doveli Filipa Cutlera prvo bi nas pitao što se zovete Bosna i Hercegovina. Hercegovina nikad nije bila ni banovina ni kraljevina“, kazao je Spahić.

Besim Spahić je u emisiji istakao da je dokazano da stvari i na ovim prostorima mogu funkcionisati.

Socijalizam je dokazao da ovdje stvari mogu funkcionisati. Jedno je nauka, drugo je naša praksa. Kod nas je Vlah onaj koji nije musliman, a Turčin onaj koji, navodno ima muslimansko ime iako ona ne postoje, je musliman“, ističe on.

Na pitanje o popisu stanovništva, Spahić je kazao da će na ovim prostorima uvijek “jedan narod biti dominantan”.

Ima li svrhe da država postoji Hrvatska bez Hrvata i država Bosna bez Bosanaca. Ovdje se rat vodio da jedni protjeraju druge. Gdje je narod jedan dominantan, tu će i vladati. Politika je vođena na principu rata i zbog toga se i vodio. Bošnjaci su najviše stradali, Sarajevo je etnički očišćen grad kao i Banjaluka i Mostar“.

Profesor Spahić je kazao da metodologija prema kojoj je rađen popis stanovništva nije tačna.

Ja vam garantujem da ostalih najmanje ima 500.000 i da ova metodologija nije tačna. Narod je kod nas ono što nije nigdje drugo“.

Ima li igdje u svijetu formulacija: Tri konstitutivna naroda? Građani države Belgije su građani države Belgije. Mene zanima koliko je invalida, koliko je zaposleno tj. nezaposleno. Kod nas su ovdje dočekali jedva da vide primjer Velike Britanije, da mogu reći da i ovdje nikada nećemo ući u EU“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.