A šta građani bh. gradova misle o popisu stanovništva?

Vijesti 30. jun 201618:25 > 19:15
N1

Dok statističari smatraju da je popis stanovništva inventura neophodna za razvoj države i podstrijek evropskom putu BiH, građani su mišljenja da je politika i priču o popisu okrenula u suprotnom smjeru. Podaci o lošoj socio-ekonomskoj slici, ostali su nezapaženi. Atmosferu iz bh. gradova donosi Edib Bajrović.

Detaljni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, poljoprivrednim i šumskim dobrima, zdravstvu, privredi, broju obrazovanih i zaposlenih, za struku predstavljaju inventuru koja će konstruisati razvojne planove društva.

“Popisom će se doći do podataka koji su značajni za investitore i sve subjekte koji žele da ulažu u BiH. Druga stvar, BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju i Evropska unija zahtjeva da dobije sliku o Bosni i Hercegovini”, ističe Hasan Zolić, demograf.

“To je sve ono što će omogućiti državnim institucijama, razvojnim i naučnim centrima da se bave istraživanjem, da se bave planiranjem i predviđanjem, jer bez toga to nije moguće”, dodao je Mirko Pejanović, član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Ipak, građani bez velikih očekivanja. Kažu, razvojni planovi su danas u drugom planu.

Stanovnici najmnogoljudnijeg grada u BiH smatraju da objavljivanje rezultata popisa može donijeto samo dobro ekonomiji i evropskom putu BiH. Međutim, politici i ovaj put zamjeraju što je etnonacionalnu pripadnost stavila u prvi plan, u odnosu na razvoj ekonomije i privrede BiH.

U Banjalci drugačiji odgovori. Odluku vlasti da ne podrže rezultate popisa podržavaju i građani.

 Uz negativan prirodni priraštaj, politika se ne bavi ni negativnom migracijskom statistikom. Građani Tuzle smatraju da ih je puno više nego što je popisanih.

Podaci da je prosječna starost stanovnika 39,5 godina, da je više od 2,8 posto ljudi nepismeno, da je sve više nezaposlenih, te konstantno negativan prirodni priraštaj, su zvanični i zabrinjavajući ali – politički manje interesantni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.