Malinari odblokirali magistralu ali postavili i uvjete

Vijesti 02. jul 201613:04 > 13:06
N1

Saobraćaj na magistralnom putu M-5 Kaonik - Vitez odblokiran je nakon što ga je nekoliko stotina građana blokiralo jutros, u subotu 2. jula.

Naime, protestvovali su malinari, uzgajivači koji su nezadovoljni otkupnom cijenom malina.

Iz BIHAMK-a je potvrđeno da je put odblokiran, ali da su aktivne velike kolone s obje strane magistralnog puta.

Oni su nezadovoljni cijenama koje je postavio “Natrual Food”, otkupljivač njihovih malina. Uzgajivači su kazali da će privremeno odblokirati magistralni put, ali samo do 15:00 sati kada od pomenute firme očekuju promjenu otkupne cijene.

Cijena malina se prošle godine kretala do 3,50 KM, a ove godine je pala do minimalne 2,5 KM.

Protest je okončan u 12:00, no ukoliko ne dobiju odgovore – blokada će biti nastavljena u 15:00.

Predstavnici kompanije iz Sarajeva koja otkupljuje maline će doći na sastanak u 15 sati kako bi porazgovarali s proizvođačima malina i eventualno riješili problem. Ukoliko do ispunjenja zahtjeva prozivođača ne dođe, malinari najavljuju novu blokadu puta.

Izet Mehmedović, proizvođač malina iz Novog Travnika, rekao je kako su se proizvođači okupili jutros kako bi sa predstavnicima kompanije dogovorili otkupnu cijenu maline, dok se od predstavnika firme, kako tvrde radnici, jutros niko nije pojavio.

“Jutros smo se Okupili da bi utvrdili cijenu otkupa maline sa predstavnicima ‘Natural Fooda’, a kada smo jutros došli ovdje, nije bilo nikoga, kapiju su nam zatvorili pred nosom. Ne znamo ni cijenu ni ništa, a neki su ljudi već predali 70 ili 90 posto maline i uplaćeno im je svega 20, 30 ili 50 KM. Male su cijene i nikakva isplata. Cijena otkupa je navodno 2.5 KM, dok je prošle godine otkupna cijena bila 3,5 KM do 3,60 KM. Sad je svugdje otkupna cijena 3,5 KM, samo kod nas u Srednjoj Bosni ova cijena“, rekao je Mehmedović.

Mehmedović je dodao kako su proizvođači već predali maline, a da im za predanu robu nije plaćeno. Slažu se da, ukoliko im se ne isplati novac po cijeni koju traže, žele da im se maline vrate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.