Malinari nezadovoljni sastankom, ali neće blokirati cestu

N1

Proizvođači malina nezadovoljni su rezultatima sastanka sa direktorom firme "Natural Food" Goran Papićem i predstavnikom firme Antunom Lovrićem, ali neće ponovo blokirati magistralni put M-5.

Jutros se na magistralnom putu, na dionici Vitez-Kaonik, u mjestu Šantići, jer su nezadovoljni cijenom malina. Prošlogodišnja cijena iznosila je oko 3.5 KM, a ove godine je predložena akontativna cijena 2.5 KM. Oko tri sata su blokirali put, a sada su još okupljeni ispred firme Natur Food, jer su nezadovoljni ishodom sastanka sa njenim managementom. Natur Food otkuplja maline od oko 1.500 proizdvođača samo sa područja Viteza.

Goran Papić, direktor Natur Fooda, rekao da se uvijek izbaci akontativna cijena, koja nije konačna.

“Dakle, cijena malina neće biti manja od 2.5 KM, a kolika će konačno biti, znat će se oko 20. jula”, dodao je on.
No, proizvođači malina su nezadovoljni i od predstavnika firme Natur Food očekuju da im se obeća da neće biti uplaćeno manje od 3 KM po kilogramu. Papić je dodao da smatra da su ovi protesti namješteni i da je za sve odgovorna konkurencija, ali nije želio komentarisati o kome bi se moglo raditi.

Nekoliko desetaka proizvođača malina ušlo je na sastanak s direktorom i predstavnicima firme “Natural Food”, koja otkupljuje s područja Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Sastanak je trajao oko sat, a predstavnici proizvođača malina izašli su nezadovoljni.

Hamdo Bešlić, jedan od proizvođača malina, rekao je kako proizvođači ne žele da im se isplati po 2,5 KM za kilogram otkupljene maline. Prozivođači se još uvijek nalaze pred sjedištem firme u mjestu Šantići, nedaleko od Viteza i kažu da će, ako treba, tu provesti noć.

“Nisu Bošnjaci prosjaci, da nam za Bajram isplate po 2,5 KM. Nismo se ništa dogovorili, ovdje se ništa nismo dogovorili”, rekao je Bešlić.

Na području Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona firma Natural food ima 3.000 kooperanata, od čega je 1.547 kooperanata sa područja SBK, za šta je Papić napomenuo kako mu nije jasno kako je moguće da se od 3.000 kooperanata protiv cijena buni svega stotinjak ljudi, dodavši kako vjeruje da se radi o pritisku konkurencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.