Od 139 uhapšenih osoba 116 oslobođeno ili uvjetno osuđeno

Vijesti 07. jul 201618:02 > 19:53
N1

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine analizirala je procesuiranje predmeta terorizma, korupcije i organizovanog kriminala pred Sudom Bosne i Hercegovine. Provjerili su nedostatke u istragama, radu policijskih agencija, te državnog Tužilaštva i Suda. Iz ovih institucija ili nemaju komentar ili kažu da su podaci netačni.

Relativno male kazne za terorizam – ukupno 20 godina zatvora za osam osoba, troma saradnja policijskih agencija, loš proces deradikalizacije, te bavljenje Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine “sitnom” korupcijom – rezultati su analize Balkanske istraživačke mreže BiH.

“Od 139 osoba njih 116 je ili oslobođeno ili dobilo uvjetnu kaznu, a od ostalih 23 više od pola je osuđeno na kazne manje od godinu dana zatvora što znači da su i oni mogli novcem platiti kazne, a ne odlužiti kaznu zatvora. Od početka rada državnog pravosuđa samo dvije osobe su osuđene su osuđena na kaznu zatvora veću od pet godina za koruptivna djela”, kazao je Denis Džidić, urednik BIRN BiH.

U ovih 116 oslobođenih su i dobra poznata imena poput ministarke odbrane Marine Pendeš ili bivšeg ministra spoljih poslova Svena Alkalaja. A procesi protiv zvaničnika – Dragana Čovića, Edhema Bičakčića, Živka Budimira našli su svoje mjesto u ladicama ili arhivama nižih sudova. Istraživači BIRN-a osvrnuli su se i na procesuiranje organizovanog kriminala.

“Podaci do kojih smo mi došli govore o tome da u periodu od 2010-2015 Sud BiH je u 51 pravosnažno okončani predmet Sud naložio da se osuđenicima oduzme preko 5 miliona maraka, a da je do sada naplaćeno manje od pola miliona”, dodao je Džidić.

Ovo je komentar državnog Tužilaštva o analizi BIRNA-a.

“Poštovana, odavno nisam vidio više netačnosti i nelogičnosti kao u navedenoj ‘Analizi’, tako da ista ne zaslužuje bilo kakav komentar”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

A ovo su samo neki od brojnih slučajeva na koji su novinari godinama ukazivali.

Predmet Dragan Čović, braća Lijanović kada su iz tužilačkog spisa na relaciji državno – Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nestali pojedini originalni dokumenti. Sud nenadležan. Afera teška dvije milijarde maraka carinskih prevara u slučaju hapšenja Kemala Čauševića bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje i 30 šefova carinskih ispostava još je bez epiloga.

Ova najveća akcija usmjerena protiv korupcije uz slučaj nezakonitog povrata PDV-a u predmetu Kekerović nije polučila bosanskohercegovačkog Sanadera – iako je tako najavljivano iz tužilačkih krugova. Umjesto toga Kemal Čaušević prošle je godine javno ismijao svog bivšeg kolegu.

Ni Sud Bosne i Hercegovine nije imao komentar o učinku rada i BIRN-ovoj analizi. Pozivajući se na zakonske nadležnosti komentar nije imao ni Visoki sudski i tužilački savjet. A uskoro će i kolektivni godišnji sudija i tužilaca. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.