Čubrilović: Iscrtajte i grobnice Srba pobijenih u BiH

Vijesti 10. jul 201600:08 > 00:09
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je ogorčenje i protest zbog postavljanja instalacije u centru Sarajeva kojom je RS prikazana kao masovna grobnica.

Istakao je da je neshvatljivo da se i 21 godinu poslije Dejtonskog sporazuma kojim je RS priznata kao ravnopravan entitet u BiH dešavaju stvari koje raspiruju nacionalnu, rasnu, ali i svaki drugi vid mržnje i netrpeljivostvi.

U pisanoj izjavi Čubrilović ističe da je posebno neshvatljivo da bošnjački političari, ali i građani Sarajeva i nevladin sektor nisu našli za shodno da u ime zajedničkog života, za koji se deklarativno zalažu, dignu svoj glas protiv ovog, u najmanju ruku, uvredljivog i ponižavajućeg odnosa prema jednom dijelu svoje zemlje, ma kako im se on ne sviđao. 

“Ovo jasno dokazuje da mnogi bošnjački političari ni danas ne mogu da se pomire sa izborom jednog konstitutivnog naroda, srpskog, ali ni sa voljom međunarodne zajednice koja je u Dejtonu priznala Republiku Srpsku kao međunarodno priznat dio BiH. Iako je instalaciju postavila navodno građanska Anti-Dejton grupa, očekujemo žestoku reakciju međunarodne zajednice, budući da je riječ o sramnom ataku na suživot tri naroda i dva ravnopravna entiteta”, istakao je Čubrilović.

On je upitao dokle će se bošnjački lideri pozivati na mir i suživot i jedinstvenu državu, a dozvoljavati i mirno posmatrati da se ovakvi, navodno umjetnički, a u stvari dirigovani performansi, protiv Republike Srpske održavaju u glavnom gradu “nazovi” zajedničke zemlje, saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

“Ko to očekuje da građani Republike Srpske i da srpski narod u BiH takvu zemlju osjeća svojom i dobronamjernom? Ako već mislite da je put pomirenja i suživota naroda na ovim prostorima put na kojem treba da budu iscrtane masovne grobnice, onda ucrtajte sve grobnice pa i one Srba pobijenih u Podrinju, i one Srba pobijenih u Sarajevu, i one Srba pobijenih u Čapljini i Mostaru, i one Srba pobijenih u Cazinu i Bihaću, i one Srba pobijenih u Jasenovcu i Prebilovcima, ali i svuda gdje su pale žrtve u proteklom ratu”, poručio je Čubrilović.

U Sarajevu je danas ispred BBI centra postavljena instalacija, karta Republike Srpske na kojoj su masovne grobnice. Pored nje piše “Dobro došli u Republiku Srpsku”, a kako navode organizatori, njihov cilj je bio da “pokažu kako je stvorena Republika Srpska”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.