Kurt: Potrebno je više javnog iskazivanje nezadovoljstva

Vijesti 26. nov 201408:45 > 08:51
N1

U Novom danu naslove dnevne štampe komentarisala je novinarka Senka Kurt, direktorica Media Servisa. Aktuelne teme iz politike, crne hronike, svijeta i sporta.

Komentarisala je jučerašnju izjavu Bakira Izetbegovića povodom Dana državnost kada je rekao da se nada kako će jednog dana ovaj praznik biti praznik svih ljudi u BiH.

I ja se isto nadam da će ovo biti praznik svih. Stalno se svi bune da Sarajevo nije centar, a uvijek svi kažu da Sarajevo treba pokrenuti nešto i čekaju da krene iz glavnog grada. Bitno je da krene, odakle god”, kazala je Senka Kurt na pitanje o incijativi koja treba krenuti iz Sarajeva povodom obilježavanja Dana državnosti u našoj cijeloj domovini.

“Daj Bože da se nešto promjeni u ovom trećem mandatu u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Više ništa nije jasno šta se dešava u RS. Biće ovo jako težak mandat za novu koaliciju“, kazala je Kurt o dešavanjima u Republici Srpskoj nakon izbora i konstituirajuće sjednice NSRS.

Jedan od naslova u dnevnoj štampi glasio je da “građani hljeb i mlijeko uzimaju na teku”.

Ako hljeb i mlijeko uzimamo na teku to je pokazatelj jedne jako, jako loše ekonomske situacije. Tako i Dan državnosti pada pod sjenu nakon ovakve priče“, smatra direktorica Media Servisa.

Glasali smo da kupe nova vozila“, ironična je bila povodom naslova da političari kupuju nova vozila.
Do kraja se dotakla nekoliko tema koje su aktuelne u danima iza nas. Jedna od njih je nasilje nad ženama.

“Ne mogu shvatiti takve priče, da budete ravnodušni prema nasilju, da ga trpite, da ga ne prijavljujete i da šutite o tome. Ovo je priča koja mene najviše boli. Popravit će se ekonomska situacija, ali nemar o nasilju bit će naša bolna tačka dugo, dugo godina“, govorila je Kurt za N1 televiziju.

Najaktuelnija tema iz svijeta je haos na ulicama Fergusona u SAD-u.

“Nije prvi put da policija bude gluha i nijema naročito kad su u pitanju Afroamerički tinejdžeri. Poveznica je priča od prije dva-tri dana koju smo imali u Sarajevu kada su dva mladića nožem izranjavali neke ljude i pušteni su nakon 24 sata na slobodu. Nakon Denisa Mrnjavca nije se desio niti jedan protest kako bi se pokazalo kako radi policija, sudstvo, obrazovanje… Nama treba javno iskazivanje nezadovoljstva da upozori vlast u kojem pravcu se kreće“, rekla je za emisiju Novi dan novinarka RSG radija.

Do kraja emisije rekla je kako je ona “za mlađe snage” kada je u pitanju novi selektor fudbalske reprezentacije BiH, kao i jučerašnje obraćanje pape Franje u Strazburu koji je poručio da EU treba