Potočari nakon dženaze: Molitve i suze u tišini mezarja

Vijesti 11. jul 201615:05 > 15:08
Anadolija

U mezare u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je spušteno još 127 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida iz 1995. godine. Spušteni su, jedan do drugoga, očevi sa sinovima, braća, rođaci, komšije.

Aljo Kabilović sa sinom Ramom ukopan je danas. Aljinu kćerku Ahmiju Hasanović zatekli smo dok sjedi pored mezara oca i brata.

“Ubijeni su na putu od Srebrenice do Tuzle. Našli su ih u masovnim grobnicama u Glogovu i Jadru. Obojica su izvađeni iz dvije grobnice. Posljednji put sam ih vidjela 1992. godine u Srebrenici. Čekala sam ih žive, ali ipak, dočekala sam samo kosti”, ispričala je Ahmija.

Braća Salim i Samir Omerović ukopani su danas jedan pored drugoga. Salim je u trenutku smrti imao 22 godine, bio je učitelj u Srebrenici, a Samir 19. Nura, Salimova i Samirova majka, nakon ukopa sinova sjela je ispod drveta u blizini mezara. Nura nije imala mnogo snage za priču, ali je kroz plač kazala da joj je “mnogo teško”. Posljednji put ih je vidjela kada su se rastajali u Potočarima 1995.

Do nje je sjedila rodica Ramiza, koja nam je kazala da su Salim i Samir bili iz bratunačke Kamenice.

“Tijela nisu kompletna. I ja nisam našla muža. Majku su mi ubili, ali nju sam pronašla”, kazala je Ramiza.

U mezare su, jedan do drugoga, spušteni i tabuti sa posmrtnim ostacima 14-godišnjeg Avdije Memića. Ukopan je zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava, a sa današnjim dženazama broj žrtava u mezarju Memorijalnog centra iznosi 6.504.

Prema podacima koje je iznio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković na komemoraciji, traga se za još oko hiljadu žrtava srebreničkog genocida.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.