Akcija MUP-a RS i Tužilaštva: U toku hapšenja narko dilera

Vijesti 12. jul 201609:23 > 09:26
N1

Od ranih jutarnjih sati, po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, više desetina policijskih službenika MUP-a RS, vrši pretrese i hapšenja na području Banja Luke i Trebinja, a na terenu se nalazi i istražitelj Tužiteljstva BiH, koji koordinira rad ovlaštenih službenih osoba.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i razbijanje dilerske mreže koja već duže vremena djeluje na području Trebinja i Banja Luke, te krijumčari opojne droge iz Crne Gore u BiH, najviše opojnu drogu marihuana-skunk i dr., koju na ilegalnom narko- tržištu prodaje većem broju konzumenata i ovisnika sa područja Banja Luke i Trebinja, a među kojima su mladi ljudi, maloljetne osobe i osobe školske dobi.

Nakon dobro pripremljene akcije, uslijedila je realizacija aktivnosti koja uključuje lišenje slobode i privođenje većeg broja osoba, kao i pretrese stanova, kuća, objekata i vozila koja koriste osumnjičeni, sa ciljem pronalaska i zaplijene opojnih droga.

Meta akcije je vise od 10 osumnjičenih osoba, uglavnom sa područja Banja Luke i nekoliko osoba Trebinja.

Navedene osobe su pod istragom, da su kao organizirana kriminalna skupina, duži vremenski period, vršili krijumčarenje, nabavku, rasparčavanje i prodaju opojnih droga ovisnicima i konzumentima na području Trebinja, Banja Luke i okoline, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu mladim osobama, njihovim obiteljima i cjelokupnoj zajednici.

U dosadasnjim aktivnostima, izvrsena je zapljena vece kolicine opojne droge i novca koji potice iz izvrsenja ovih krivicnih djela.
Nakon provedene akcije, prema instrukciji tužitelja, poduzet će se dalje radnje prema osumnjičenima.

Ovim aktivnostima, tužiteljstvo se zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, odlučno suprotstavlja narko-kriminalu i strukturama narko-mafije u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.