Đonlagić: Jedna od pogrešnih ekonomskih mjera Vlade FBiH

Vijesti 13. jul 201608:40 > 08:41
N1

Gost Novog dana bio je zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić, doktor ekonomskih nauka.

Vlada Federacije BiH donijela je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Ukoliko je, na primjer, topli obrok veći od 1 posto prosječne neto plate u Federaciji, od 15. jula podliježe porezima. Isto je sa troškovima službenih putovanja, ali i regresom za godišnji odmor.

Mislim da je vrijeme u kojem se donose ovako krupne odluke vrlo pogrešno. Kako država radi budžetiranje, tako to radi i ekonomski sektor, a donijeti nešto sredinom godine, nešto što će imati uticaja na finansijske planove i kod javnog i realnog sektora ekonomije BiH nije dobra poruka od strane nekoga ko bi trebao da kreira povoljno poslovno okruženje i to je čak i jedan od ciljeva u Akcionom planu Reformske agende“, komentarisao je Đonlagić te dodao:

“S druge strane, mislim da je ovo jedna od pogrešnih ekonomskih mjera od Vlade Federacije i od početka primjene Akcionog plana u vezi sa socio-ekonomskim reformama u BiH, čini mi se da je Vlada Federacije u ovom dijelu dezorijentisana. Mi smo imali i od Britansko-njemačke inicijative jednu od ključnih poglavlja, a to je rasteretiti poslovni sektor jer smo svi znali da su troškovi rada u BiH najveći u regionu i Evropi. Govorimo o 70 posto opterećenja na bruto platu zaposlenika plus ono što se zanemaruje, a to su da pored poreza postoji nešto što se zove parafiskalni nameti. Sve su to bila prethodna pitanja koja je trebalo reformisati. Trebalo je na početku mandata doći do značajnog rasterećenja poslodavaca, odnosno smanjenje doprinosa, a poslije toga, kad bi se napravio taj efekat, donio bi pozitivne pomake u ekonomiji BiH što bi značilo da bi se ispunio i drugi cilj iz Reformske agende – otvaranje novih radnih mjesta. Tako bi poslodavci primili nove radnike, a s druge strane za te nove uposlene bi se počeli uplaćivati doprinosi i rasli bi javni prihodi”.

O tome da li to znači da će doći do smanjena plata je rekao da misli da hoće.

Izmjenom ovog pravilnika praktično su smanjili neoporezivi dio. Svi poslodavci koji su isplaćivali topli obrok na primjer 8,5 KM sada da bi zadržali tu visinu na razliku bi trebalo da uplati doprinose od 70 posto. Ako je neko imao topli obrok 15 KM, sada bi poslodavac na razliku sa 8,5 i 15 KM trebao da uplati pune doprinose ako želi da isplati tih 15“, izjavio je Đonlagić.

Na pitanje šta se htjelo s ovim Pravilnikom je odgovorio: “Na scenu isplivava da je namjera ubrati što više javnih prihoda jer su budžeti u deficitu ali je ovo pogrešan korak. Država bi imala privremeni deficit ali u srednjeročnom periodu od 3 do 5 godina napravili bi se pozitivni efekti jer bi došlo do rasta u ekonomiji. Rasterećenjem doprinosa, jedan dio ‘rada na crno’ bi se vratio u legalne tokove i za njih bi se punio iznos i došlo bi do rasta u budžetu. Ti koji bi više primali bi više i trošili i uplata PDV-a bi se povećala. To je jedan lanac koji bi imao pozitivne efekte. Ono što najviše zamjeram premijeru Novaliću jeste što na početku mandata nije donio tu odluku jer se u prvih 6 mjeseci mandata takve krupne mjere donose“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.