Povećanje akcize na gorivo uslov za izgradnju novih puteva

Vijesti 13. jul 201617:15 > 19:19
N1

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je Vijeću ministara BiH novi kredit od 65 miliona eura za obnovu i izgradnju puteva. Svrha projekta je pomoć u sanaciji i modernizaciji primarne putne mreže u Federaciji BiH, kao i poboljšanje sigurnosti u saobraćaju na magistralnoj putnoj mreži.

Modernizacija neprohodnih puteva, mračnih, uskih tunela, mostova, nove obilaznice, ali i sanacija u poplavama i klizištima uništenih dionica, prioritet su novog kreditnog zaduženja u iznosu od 65 miliona eura.

“Uslovi otplate zajma su veoma povoljni, rok je 15 godina, uključujući grejs period na tri godine, a otplata je u 24 jednake polugodišnje rate”, navodi Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Projekat bi trebao biti završen do kraja 2019. godine. Za troškove eksproprijacije i PDV-a ugovorom je zadužena Vlada Federacije BiH, koja dodatih šest miliona eura mora izdvojiti iz budžeta.

“Iz ovih sredstava planirana je rekonstrukcija niza mostova, tunela i zaobilaznica, te popravljanje stanja nekoliko dionica postojećih puteva. Ovo podrazumijeva i tehničku pomoć pri usvajanju projektnih standarda za otpornost puteva na klimatske promjene”, objasnio je Philip Bennett, prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj .

Potpisan je i ugovor koji podrazumijeva dodatno zaduženje od šest miliona eura za završetak radova na južnoj longitudinali u Sarajevu.

Inače, EBRD je, otkako djeluje u Bosni i Hercegovini, za više od 130 projekata do sada izdvojio 1,8 milijardi eura.

Iz ministarstva saobraćaja i komunikacija FBiH kažu da su krediti pored nastavka gradnje autoputa, neophodni i za modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva.

“To su prije svega cesta Stolac-Neum, obilaznica oko Mostara, završetak radova na prevoju Karaula, pa sanacija mostova, tunela, obilaznice u gradovima gdje imamo zakrčenja u saobraćaju i ograničenja u razvoju naselja, zatim treće trake na usponima i magistralnim cestama”, kazao je Pavo Boban, pomoćnik ministra saobraćaja i komunikacija FBiH.

Međutim, izgradnja novih kilometara traži nova kreditna zaduženja, za šta je, kažu, neophodno povećati akcize na gorivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.