"Ne provociramo nikoga, samo ukazujemo da se ne zaboravi"

Vijesti 13. jul 201617:40 > 18:57
N1

Članovi porodica ubijenih iz Srebrenice danas su posjetili masovna stratišta u Orahovcu, Petkovcima, Brani, Pilicama i Kozluku. Rijetki od njih su ukopali kompletna tijela najmilijih, a najviše ih boli što se ti zločini negiraju.

Među više od hiljadu ubijenih Bošnjaka u zemljoradničkoj zadruzi je i Šahim Nurić, muž Hajrije Nurić. Jedva kilogram njegovih kostiju pronađeno je u šest masovnih grobnica.

“Nađena je donja vilica, našla sam jednu od šake, jednu ispod koljena, stopalo, dva pršljena. Šest godina sam čekala. Nakon toga prihvatila sam to i morala ga ukopati”, kazala je Hajrija Nurić.

U ovim halama 13. i 14. jula 1995. ubijeno je, po zadnjem spisku, više od 1.300 muškaraca i dječaka. Kretali su se prema slobodnoj teritoriji, izdvajani su iz kolona, te autobusima i kamionima, dovoženi zadrugu. Prema svjedočenjima preživjelih, Ratko Mladić im je obećao slobodu. Umjesto slobode, stigla ih je smrt.

“Vidjeli smo da je smrskano čitavo tijelo, glava odsječena, što je posljedica klanja. Teško mi to pada i nikom ne mogu nikada oprostiti za takve stvari”, ističe Rukija Muharemović, sestra Mustafe Đilovića.

Žrtve su ponovo ponižene, smatraju članovi porodica ubijenih. Prvo im je bio zabranjen ulazak na stratište, a sada im ne dozvoljavaju da trajno obilježe mjesto zločina.

“To što mi obilježavamo danas, nije da nekog provociramo. Mi ukazujemo i domaćoj i svjetskoj javnosti da se ne smije zaboraviti. Zaborav je najveći neprijatelj čovjeka”, smatra Hatidža Mehmedović, Predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“.

Za genocid u Kravici osuđeni su Duško Jević i Mendeljev Đurić, na 32 i 28 godina zatvora. Mnogi sudski procesi su u toku, između ostalog i onaj koji se vodi u Haagu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije prošle godine podiglo je optužnicu protiv osam osoba, bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” zbog zločina nad civilnim stanovništvom. Njima se stavlja na teret da su u julu 1995. ubili više stotina Bošnjaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.