Azinović za N1: ISIS želi veću represiju nad muslimanima

Vijesti 15. jul 201611:07 > 11:21
N1

Vlado Azinović, ekspert za terorizam i sigurnosna pitanja, gostujući u Specijalnom programu N1 televizije povodom terorističkog napada u Nici podsjetio je da je ovo jedan od napada koji su najavljeni 2014. godine.

U trenutku dok se sa ulica Nice pere krv dovedeni smo da se vrijednosno određujemo iako još nema podataka dovoljno. U devetom mjesecu 2014. godine iz ekstremističkog vodstva je poručeno ‘ako ne možete doći u Siriju ili Irak udarite Amerikanca i Francuza kamenom, zakoljite ga nožem, udarite automobilom‘”, podsjetio je Azinović.

Stručnjak za terorizam je kazao da se takva vrsta poziva odbija s gađenjem kod normalnih ljudi, ali da ne znamo kako takva poruka odzvanja u glavama kriminalaca i osoba koje pate od psiho-socijalnih poremećaja.

Jako veliki broj boraca dolazi iz kriminalnog milje. Tim ljudima ovakvi napadi u određenim trenucima daju smisao. Taj smisao nalaze u nasilju nadajući se da će se pronaći u raju“, pojasnio je Azinović i dodao: “Mi govorimo kako ubiti komarce, a ne kako isušiti močvaru gdje žive komarci.

U posljednjih nekoliko godina sigurnost je na prvom mjestu svih država i organizacija.

Kao ljudi smo prepadnuti ovakvim stvarima i zbog toga mijenjamo svoja prava zbog sigurnosti. Na aerodromu u Briselu se mora doći nekoliko sati ranije, proći mnogo kontrola. Odričemo se mnogih prava zbog sigurnosti, a opet je nema“, kazao je Azinović za N1.

Kontekst sigurnosti u BiH, Kosovu, Albaniji, Belgiji, Danskoj, Švedskoj ima poveznica, ali svaki je drugačiji, smatra on i dodaje da se zemljama Zapadnog Balkana nude modeli borbe protiv radikalizma koji su oprobani u drugim zemljama, ali ne funkcionišu u lokalnom kontekstu.

Ako ne prepoznate lokalni kontekst i nijanse, izgledi su mali da će se stanje popraviti, a postoji mogućnost da dođe i do veće štete.”

Ekspert za sigurnosna pitanja je kazao da su na modele sigurnosti u BiH potrošeni milioni maraka, ali da su ti modeli testirani u drugim zemljama i ne mogu funkcionisati u BiH.

Nakon napada 2001. u SAD-u vlasti u svijetu uvijek imaju potrebu da reagiraju na način zapaljivijim izjavama i represijom. Koliko god je represija neophodna zna polučiti negativne kontraefekte“, smatra Azinović.

On je mišljenja da je cilj napada antagonizirati muslimanske zajednice u zapadnim zemljama koje se žele integrisati i izbrisati sivu zonu islama.

ISIS ovakvim akcijama želi mobilizovati zapadne vlade da koriste više represije nad muslimanima u tim državama kako bi oni reagovali terorističkim napadima protiv tih vlada. ISIS se ponaša kao kult smrt, jer je krajnji cilj svega dovesti do krajnjeg obračuna snaga islama i kršćanstva i uvesti svijet u kraj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.