Potpisan Ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja

Vijesti 15. jul 201613:33 > 13:34
N1

Delegacije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar Ismir Jusko, i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, na čelu sa Olegom Butkovićem, sastale su se danas u Neumu.

Nakon sastanka potpisan je Ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji je u ime Bosne i Hercegovine potpisao ministar Ismir Jusko, a u ime Republike Hrvatske direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović, u ime izvođača predsjednik Uprave Viadukta d.d. Zagreb Joško Mikulić, te direktor kompanije Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda.

Ministar Jusko izrazio je izuzetno zadovoljstvo što su današnjim potpisivanjem Ugovora stečeni uvjeti za početak radova na mostu na rijeci Savi kod Svilaja.

Današnji bilateralni razgovori sa delegacijom iz Hrvatske protekli su u prijateljskoj atmosferi, a dogovoren je i nastavak saradnje na drugim projektima koji su značajni za obje zemlje, između ostalih most na rijeci Savi kod Gradiške i most Kopno-Pelješac.
Ministar Butković je istakao da je za hrvatsku stranu most kod Svilaja bitan jer se autocestom na Koridoru 5c povezuju sjever Hrvatske, odnosno Slavonija, sa lukom Ploče, što je izuzetno važno za privredu Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5c između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak – granica Republike Hrvatske, međudržavni most Svilaj.

Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane, kao i betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metra. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonskom-čeličnom konstrukcijom, koja je teška oko 5.000 tona.

Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine od uvođenja izvođača u posao. Uvođenje izvođača u posao planirano je najkasnije do početka septembra ove godine.

Vrijednost radova prema ponudi iznosi 22.308.022,34 eura bez PDV-a, dok je ta vrijednost s PDV-om 26.992.707,03 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.