Neka druga Srebrenica

Vijesti 16. jul 201618:10 > 18:11
N1

Srebreničko kulturno umjetničko društvo "Vaso Jovanović" postoji od 1946. godine. Ove godine slavi 70. rođendan, a predstavlja kulturnu baštinu bogate tradicije igara i pjesama naroda Bosne i Hercegovine. Ono danas predstavlja jednu drugačiju sliku Srebrenice .

“Ovo kulturno umjetničko društvo je multietničko, a osnovano je 1946. godine. Ove godine proslavljamo 70 godina. Djeluje do početka rata i u toku rata. Nakon rata, 2005. godine, ponovno oživljava svoj rad. Od samog oživljavanja do danas smo uspjeli da okupimo djecu i bošnjačke i srpske nacionalnosti, a evo, kako vidite, i omladine…”, kaže Nermin Alivuković, predsjednik KUD “Vaso Jovanović”.

“Mi smo dokaz da među nama nema razlika i mi se kroz pjesmu i igru družimo i nastupamo širom Bosne i Hercegovine… Upravo pripremamo jedan program za festival u Rumuniji, koji će se održati od 14. do 18. jula ove godine”.

No, izvan ovih zidova i dalje se kroji podijeljena zajednica. Sve razlike koje pod krovom Doma kulture odnesu ritam i muzika, Amelu dočekaju na radnom stolu, pod krovom škole.

“Trenutno najveći problem je nepriznavanje bosanskog jezika, nepriznavanje našeg identiteta. Ali nadam se da ćemo i to vrlo brzo riješiti. Ako ne da radimo kao jedna škola, onda u mnogo težim uslovima. Ono što ne bi poželio niti jedan grad je da rade dvije škole pod jednim krovom”, kaže Amela Hadžić.

No, pod krovom Ameline, i kuće supruga Zekerijaha, raste dijete čiju budućnost roditelji vide u Srebrenici. A sa njim i uvjerenje da u ovom gradu ima zajedničkog života.

“Da ne želim ne bih bio ovdje. Mi ćemo se i dalje boriti za sve ono što nam pripada i po zakonu i po Ustavu. Ovdje nemamo problem. Svi se zajednički družimo. Politika to digne na neki nivo. Ovdje se igraju koreografije i sa muslimanskom i srpskom nošnjom… I sa svim nošnjama. Mi nemamo taj problem”, poručuje Zekerijah Hadžić

U susret 11. julu sva svjetla padaju na blisku prošlost Srebrenice. Dva dana kasnije, ovi Srebreničani bit će u Rumuniji. Predstavit će sve tradicije naroda Bosne i Hercegovine, u muzici veselijoj od inferna. Na jednoj od brojnih turneja će možda nekome ispričati i to da su svoje razlike slavili i onda kada je ovaj grad postao sinonim stradanja i uništenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.