Zavirite u jedini muzej u Zenici

Vijesti 17. jul 201618:25 > 18:26
N1

Kako izgleda naličje grada industrije, pokazaće nam posjeta jedinom muzeju u Zenici. Gradski muzej ove godine slavi pedesti rođendan. Ali, možda najvažnije znanje koje ćete ponijeti iz ove institucije kulture nije o istoriji ili arheologiji, već znanje o tome kako muzej držati živim bez novca.

Dobrodošli u Gradski muzej Zenice. Na njegov pedeseti rođendan. Uz ovaj, proslavit ćete još nekoliko jubileja. Na primjer 40 godina fotografije zeničana Murata Jašarevića.

“Onda ćemo obilježiti 60 godina Naše riječi i 100 godina našeg rudnika”, kaže Anadin Jašarević, direktor muzeja.

Ploča sudije Gradiše. Ugledat ćete je s vrata. Kustosi kažu da je najvažniji eksponat.

“Ova ploča svjedoči da smo prije 800 godina imali vladara, Kulina bana i državu i zakonodavni sistem, jer sudija sudija gradiša je bio veliki sudija – nešto kao predsjednik vrhovnog suda danas”, dodaje Anadin Jašarević.

Još dalje u historiju odvest će vas rimski mozaici. U sadašnjosti ostaviti savremena umjetnost. Običaji odijevanja, vjerovanja i svakodnevnice osmanskodobne Bosne nalaze u etnološkoj postavci. Ali muzej se najviše hvali tehnološkom zbirkom. Kažu da je jedinstvena u zemlji.

Dakle upravo zahvaljući ovoj salon kameri danas imamo fotografije sa suđenja Gavrilu Principu. na je napravljena 1895. godine u jednoj bečkoj radnici, a 1910. godine se došla u Bosnu i Hercegovinu, a upravo zahvaljujući njoj imamo brojne fotografije Bosne i Hercegovine između dva svjetska rata.

Isti fotograf koji je proslavio 40 godina rada, poklonio je salon kameru muzeju.

“Moj majstor mi je prodao salon kameru i ja sam na njoj dugi niiz godina radio u Zenici i dugi niz godina snimao građane i građanske Zeniice. Nakon što sam se penzionisao, odlučio sam da kameru pohranim u gradski muzej. To je najadekvatnije mjesto da se pohrani ovako raritetan fotoaparat”, kaže Murat Jašarević.

Ali u muzeju ćete saznati i kako se živi od priče:

“Nastojimo stvoriti atmosferu, priču i morate povjerovati u sve što vam govorimo, iako je na prvi mah sve unutra siromašno”.

Jer kada je riječ o finansiranju kulture, ovaj muzej nije izuzetak. Muzej se nekad fnansirao iz nekoliko izvora, danas, zbog smanjenja sredstava iz budžeta, živi i pulsira zahvaljujući projektima. A smišljaju ih i sprovode uglavnom entuzijastični pojedinci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.