SSP – moneta za političko potkusurivanje u BiH

Vijesti 18. jul 201618:26 > 18:27
N1

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju je parfiran, ali zbog tog čuda nije stala cijela Evropska unija.

Bh. političari izazvali su pravu krizu u državi i čekali da se dogovore o SSP-u 12 i pet. Unija nije dala zeleno svjestlo za kandidatski status BiH, niti je o ovoj zemlji uopšte raspravljano.

“Niti u jednoj od zemalja koja je bila u procesu pridruživanja SSP nije izazvao ovoliku dramu kao u BiH”, kaže Lars Gunnar Wigemark.

Parafirani SSP sadrži kvote prilikom uvoza robe iz Hrvatske i ostatka Unije u BiH. Za dogovorene kvote uvoziće se bez carine, a na svu robu izvan dogovorenih kvota plaćaće se puna carina.

Zbog toga su negodovali domaći proizvođači, tvrdeći da će trpjeti ogromne gubitke, jer ne mogu biti konkurentni evropskim proizvodima. No, Njemačka i Evropska unija su obećali da će pomoći domaćim poljoprivrednicima.

Finansijska pomoć poljoprivrednicima, koju je obećao njemački minstar Schmidt, bila je presudna da Republika Srpska da odobrenje za prilagodbu SSP-a.

Republika Srpska je tvrdila da će BiH biti na gubitku 220 miliona maraka, ali su kritike splasnule nalkon što je MMF zamrznuo 500 miliona eura stand by aranžmana.

SSP je tako poslužio kao moneta za političko potkusurivanje, osam godina nakon potpisivanja.

To što je parifiran SSP je tek početka posla. Sada slijedi razdoblje od šest mjeseci kada bi Sporazum trebalo da bude ratficirann u Parlamentu BiH, al i u parlamentima svih 28 zemalja članica Evropske unije.

Premda specjalni predstavnik EU u BiH očekuje da ne bi trebalo biti problema prilikom ratifikacije, postoji velika bojazan od stava Hrvatske, zbog njenog velikog izvoza u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.