Stećci u UNESCO-u: Želimo odgonetnuti tajne epitafa

Vijesti 19. jul 201610:53 > 10:57
N1

Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska su 2. novembra 2009. godine odlučile zajednički početi rad na izradi nominacijskog dokumenta da bi spomenici, koji predstavljaju dio zajedničke tradicije i kulture naroda koji žive u tim zemljama, postali dio svjetske baštine.

Poslije sedam godina rada na tom projektu, stećci su upisani Listu svjetske baštine UNESCO-a. Tim povodom gost Novog dana bio je Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik Sekretarijata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

O tome šta znači upis stećaka u Listu svjetske baštine UNESCO-a je rekao da je to prije svega velika čast.

“Kad neko ko živi 2000 kilometara dalje od BiH prepozna univerzalnu vrijednost stećaka i svrsta ih na listu gdje su smješteni i hramovi u Grčkoj, Rimu i među piramide iz Egipta je velika čast. Odluka Komiteta je donesena jednoglasno, bilo je emocija i uživali smo u cijelom postupku. To također predstavlja i veliku obavezu državi koje moramo implementirati a koje se odnose na očuvanje, konzervaciju i prezentaciju“, istakao je Fočo.

Dodao je i da nismo svjesni vrijednosti koje imamo kao i da nas drugi ljudi moraju podsjetiti na ono što imamo.
Za upis na Listu svjetske baštine bilo je predloženo 30 nekropola, od kojih je 28 upisano. “Dvadeset nekropola je raspoređeno u cijeloj BiH i najviše ih je iz Hercegovine”, kazao je.

O tome koliko će porasti turistička ponuda zbog ove odluke je rekao: “Jedan portal je već naveo da su stećci već na petom mjestu potencijalnih turističkih resursa i sad je sve na nama da upotrijebimo maštu i uključimo ih u postojeće turističke rute“.

Fočo ima i poruku za građane: “Želim da zamolim sve ne poduzimaju ništa do momenta dok se ne krene sa planom upravljanja, a krenućemo sa tim ubrzo. Zamolio bih sve da posjete ne organizuju na svoju ruku, da se ništa fizički ne radi, da se ne skraćuje šiblje, ne čiste stećci, do momenta dok se ne krene u pravu realizaciju pod nadzorom stručnjaka“.

Dodao je i da im je cilj da istraže epitafe. “Kada čitate te natpise, spoznate sve o ljubavi, vremenu, prolaznosti života… To je prostor za nove doktorske i magistarske disertacije koji će, nadamo se, odgonetnuti mračne tajne srednjeg vijeka“, komentarisao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.