N1 iz Istanbula: Smjene i u vjerskim redovima

Vijesti 20. jul 201609:39 > 09:51
N1

Četiri dana nakon pokušaja vojnog udara, na ulice Istanbula i sinoć su izašli mnogobrojni građani Turske, pristaše turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Iako je bilo najava, Erdogan se nije pojavio na skupu.

U Istanbulu ekipa N1 televizije kontinuirano prati dešavanja u Turskoj, a Jasmina Demirović se javila uživo u Novi dan te je kazala da se sinoć okupilo mnogo više ljudi nego prethodnih večeri, odnosno po njenoj procjeni nekih 10.000 ljudi.

Skup se održao do kasno u noć, okupljeni su pjevali pjesme, Trg Taksim se crvenio od zastava kojima su okupljeni mahali. Čule su se poruke podrške Erdoganu i demokratski izabranoj vlasti, kao i kritike za one koji su pokušali da izvedu vojni udar. S obzirom da su na Trgu danas i dalje postavljeni video zidovi i bina, očekuje se da bi jedan sličan skup mogao biti održan i večeras.

I dok hiljade građana Turske izlazi na ulice u znak podrške Vladi, i dalje traju hapšenja onih koji su označeni kao organizatori i sudionici u propalom puču. Uhapšeno je ili suspendovano 50.000 policajaca, sudija, državnih službenika, profesora, nastavnika.

Kako je Demirović kazala, u toku su masovne smjene i gotovo da nema segmenta gdje se nisu desile pa čak i u vjerskim redovima. Oni za koje vlasti Turske smatraju da su odgovorni za pokišaj vojnog udara biće izvedeni pred sud. Sudiće im se za veleizdaju i trebali bi se suočiti sa zatvorskom kaznom po Zakonu, a Erdogan je najavljivao i uvođenje smrtne kazne, iako sa svih strana dolaze reakcije da se to ne bi smjelo desiti, a s druge strane Erdogan kaže da ako Parlament donese takvu odluku, da će je podržati. Kada će Parlament glasati o tom zakonu se još ne zna, a moguće je da će biti u narednim danima. Inače, smrtna kazna u Turskoj je ukinuta prije 12 godina.

Demirović je jučer razgovarala sa Bosancima i Hercegovcima koji žive u Istanbulu. Neki od njih su došli prije 40, 50 godina, neki studiraju, neki su se nakon studija zaposllili. Razgovarala je sa nekima koji se čak sjećaju prethodnih vojnih udara, posebno onog ‘80. godine. Građani su kazali da se ne plaše za sebe i svoju sigurnost, pravili su poređenja onog što se dešavalo u petak i uspjelih vojnih udara, odnosno da se ovoga puta nije vidjela ta snaga koju turska vojska inače ima i da se moglo tu noć zaključiti da su u pitanju samo neke frakcije. Bosanci i Hercegovci koji žive tu su kazali da osuđuju pokušaj vojnog udara.

Jedna od posljednjih informacija koje su pristizale tokom noći je da je Fethullan Gulen, koga Erdogan krivi za organizaciju neuspjelog vojnog puča, je tražio od SAD-a da ga ne izruče Turskoj. Također, Erdogan je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom i tema je bio Gulen i njegovo izručenje. U petak veče, odnosno 15. jula kad je došlo do pokušaja vojnog udara, Erdogan je u svom obraćanju kazao da smatra da je odgovoran njegov bivši saradnik, danas rival. Iz SAD-a kažu da ne traže navode o tome nego dokaze. Turska samouvjereno kaže da će i ti dokazi biti dostavljeni kao i da će sa svi oni koji su odgovorni za izdaju biti suočeni sa kaznama.

Na ulicama Istanbula su prisutne velike policijske snage, budno se prati da ne pobjegnu iz države oni koji su osumnjičeni, a život u tom gradu se od subote odvija normalno – trgovine su otvorene, institucije su na uslugama građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.