Uspješna akcija vađenja aviobombi iz rijeke Save

Vijesti 20. jul 201610:15 > 11:16
N1

Iz rijeke Save kod Brčkog danas su izvučene i do mjesta Ciglane prevezene dvije aviobombe iz drugog svjetskog rata. Operaciju su zajedno izveli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite sa pripadnicima MUP-a Republike Češke.

Pronalazak, detekcija i izmještanja bombi iz rijeke bila je zahtjevna akcija. Istraživanje neaktiviranih ubojitih sredstava je opasno i na suhom terenu, a posebno otežano pod vodom kao što je bio ovaj slučaj.

Struja vas nosi, morate biti privezani, imati komunikaciju sa čamcem. Cijelo vrijeme radite jednom rukom, drugom se pridržavate za dno, kopate. Bomba je oko vas, morate paziti na kretanje d ane bi ugrozili sredstvo i da se ne bi aktiviralo, tako da je kompletna operacija jako kompleksna bila“, rekao je Suad Baljak, vođa tima ronioca Federalne uprave civilne zaštite.

Vađenje bombi bilo je veliko iskustvo i za iskusne ronioce MUP-a Češke koji su zadnjih par godina obučili pripadnike federalne uprave civilne zaštite.

Akcija je dosta kompleksna i dosta nam komplicira vrijeme i vremenski uslovi jer se vodostaj povećao i vidljivost je nikakva. Ronioci su morali raditi po dodiru“, kazao je Lubomir Znojil, MUP Republike Češke.

Bombe su teške po 100 kilograma, a u njima se nalazi po 30 kilograma eksploziva. U drugom svjetskom ratu bačene su prilikom granatiranja željezničkog mosta

Mi smo primjetili, odnosno, ronioci su ih pronašli prije par godina i identifikovali bombe. Od tada traje aktivnost na njihovom bezbjednom uklanjanju, izviđalo se.Utvrđivala se vrsta upaljača, da li s emoglo transportovati ili uništiti na licu mjesta“, rekao je Fahrudin Solak, direktor federalne uprave policije.

Bombe su pronađene na dubini 5, 5 metara , a danas su zbog obilnih kiša bile već na sedam metara. Čamcem su transportovane u mjesto Ciglane, odakle će sutra kopnenim transportom biti prebačene na poligon Sprite gdje će i biti uništene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.