Bh. građane ne plaše pučevi: Povećan odlazak u Tursku

Vijesti 20. jul 201618:03 > 20:02
Reuters

Pokušaj vojnog udara koji se desio prije nekoliko dana u Turskoj nije posebno uticao na zainteresiranost bh. građana da ljetuju u Turskoj. Otkazivanja jeste bilo ali ne u onoj mjeri u kojoj su očekivali iz turističkih agencija. Neki tvrde da se interes čak i povećao...

“Ponedjeljak je bilo nešto vrlo malo otkaza. Slovom i brojem nekih tridesetak ljudi, ali bukvalno na tih trideset je došlo 60 novih rezervacija”, kazao je Mesud Trgo, Fibula.

Mišljenja građana su podijeljena. Neki bi odmah otkazali svoje aranžmane jer kažu da odmor pod pritiskom i nije odmor. Dok s druge strane ima i onih koje svoje aranžmane ne bi otkazivali.

“Ne bih otkazala jer sve se to može događati i ovdje”….”Otkazala bi sigurno jer sigurnost je najvažnija”…”S obzirom da imam malu bebu ja u tom slučaju bih otkazao”, neki su od odgovora građana na naše pitanje da li bi putovali  uTursku.

Iz agencija ističu kako se građani najviše odlučuju za Tursku zbog povoljnih cijena aranžmana ali i usluge. Oni koji su otkazali svoje aranžmane za Tursku tražili su alternativu .

“Tražili su alternativne likacije. To se prvenstveno odnosi na Jadran i na Crnogorsko primorje, ali međutim ove godine što se tiče Jadrana i popunjenosti smještanih kapaciteta iznosi blizu 100 posto”, otkrio je Ajdin Kršić, Relax tours.

“Mi smo kao alternativu neku ljudima ove godine ponudili Siciliju, Španiju, Grčku i definitivno ove godine najveća zainteresovanost vlada za Siciliju koja je hit destinacija. Ove godine za Siciliju imamo prijavljenih preko 300 putnika”, dodao je Dino Imamović, Sol azur.

Bez obzira na dešavanja u Turskoj ona je i dalje  građanima iz BiH top destinacija, jer, kako su nam rekli iz turističkih agencija, aražmani za ovu zemlju su i u narednom periodu popunjeni.

Iz Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske obavjestili su da su aerodromi u Turskoj, koji su određeno vrijeme bili zatvoreni za saobraćaj zbog nedavnih događaja, ponovo otvoreni i nastavljaju sa radom. Državljani Turske, kao i strani državljani koji se nalaze u turskim ljetovalištima, nisu imali neugodnosti niti su se suočili s njima tokom nedavnih nemilih događaja. U hotelima, odmaralištima i ljetovalištima rade u punom kapacitetu, saopšteno je iz Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.