Sukob ideja Erdoganovih i Gulenovih pristalica u BiH

Vijesti 21. jul 201618:28 > 19:20
N1

Intervju objavljen na sarajevskoj Televiziji FACE sa ambasadorom Turske u BiH izazvao je buru reakcija na relaciji određenih medija i obrazovnih institucija i roditelja.

Izjava ambasadora Erginaya da se Turska uzda u prijateljske i savezničke zemlje kada je u pitanju zajednička borba protiv terorističke organizacije FETO, otvorila je polje etiketiranja određenih obrazovnih institucija u Sarajevu.

Daliborov sin pohađao je predškolšku ustanovu “Sunshine”. Od septembra će postati i prvačić Bosna Sema škole. Dalibor je potpisnik otvorenog pisma Ambasadoru Turske u Bosni i Hercegovini. Zašto u 20 godina od postojanja ove obrazovne institucije niko upozorio roditelje da djeca pohađaju “sporne institucije” i da se Bosna Sema pretvorila u “teroristički kamp”, gotovo sarkastično zapitao se Dalibor u pismu.

“Ja govorim iz ličnog iskustva, mog dvogodišnjeg iskustva. Ja sam za dvije godine vidio rezultat i upoznao se sa tim ljudima koji tamo rade. To su profesionalci. Da li Vas je zanimalo da li su oni povezani sa Gulenom ili? Naravno da oni jesu, oni ne kriju te stvari, ne kriju da su povezani sa Gulenom i da su dio mnogo šireg. Vi to ne smatrate lošim u ovom kontekstu? Ne smatram lošim sve do onog trenutka dok to nema nikakvog uticaja na moje dijete. Trenutno nema? Trenutno nema niti je bilo. Onog momenta kada ja primjetim da postoji neka vrsta indoktrinacije naravno da ću prvi izaći u javnost da kažem da postoji neka vrsta indoktrinacije”, kaže Dalibor Tanić, roditelj.

A kako je počelo? Gostujući u emisiji FACE Televizije Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini kazao je da teroristička organizacija FETO ima svoje veze u inostranstvu i da se odgovor prema njima ne može ograničiti samo na Tursku. Poručio je da se uzda u prijateljske i savezničke zemlje da će zajedno raditi na borbi protiv terorizma.

“Mi ono što očekujemo od dužnosnika u cijelom svijetu, od vlasti u cijelom svijetu u- da se bori protiv ove terorističke organizacije, da se na najbolji način bori protiv ove terorističke organizacije. Jer u suprotonom vidimo da oni u toku vremena u toku godina oni se infiltriraju u državne i druge institucije. Treba biti oprezan, a ovo je odgovornost svih i državnika, dužnosnika, a i roditelja”, kazao je Cihad Erginay, ambasador Turske u BiH za Face TV.

Tokom intervjua ambasador Erginay nije doveo Bosna Semu niti bilo koju drugu instituciju u BiH u direktnu vezu sa Gulenovim pokretom. Da je za to kriva državna turska novinska agencija Anadolija sa sjedištem u Sarajevu – smatraju u Bosna Semi. Najavljuju tužbu. A u Anadoliji potpuno suprotan stav.

“Mi smo već najavili tužbu protiv novinske agencije koja potiče iz Turske, koja je naš pravni subjekat – naš brend stavila u kontekst terorističkih aktivnosti. Oni će to morati da objasne pred Sudom. Vjerovatno nečim raspolažu čime niko u našoj zemlji ne raspolaže i ja to kao službenik Bosna Seme, ali i kao državljanin Bosne i Hercegovine smatram poniženjem”, kaže Orhan Hadžagić, portparol “Bosna Sema”.

“U povodu reagovanja Bosna Sema obrazovnih institucija na vijest koju je, pored ostalih medija, prenijela i Anadolu Agency, AA servis na BHS jezicima podsjeća kako je vijest u cijelosti uključujući i njen naslov preuzela iz saopštenja FACE TV-a. Izvor pomenute vijesti nije AA. Vijest istog sadržaja iz istog izvora zaprimilo je još 56 medijskih kuća. Stoga, sva dodatna pojašnjenja oko spornog dijela teksta treba tražiti isključivo od FACE TV-a”, naveli su iz agencije Anadolija.

Ko je za Erdogana, a ko za Gullena – latentni rat pristalica preselio se i u Bosnu i Hercegovinu. Bosna Sema ima svoje ogranke u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, širom BiH.

I dok se saopštenjima za medije rješava konfuzija – šta je ko i kada rekao, odnosno mislio, roditelji djece koja pohađaju obrazovne institucije “Bosna Sema” pitaju se – šta se zapravo događa, a vlasti Bosne i Hercegovine za to vrijeme nemaju nikakav komentar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.