Kovačević: Vozilo zamahnuto velikom brzinom je kao mitraljez

Vijesti 22. jul 201609:17 > 09:19
N1

U Bosni i Hercegovini se od početka godine dogodilo više od 11.500 saobraćajnih nesreća u kojima je, prema zvaničnim podacima, stradala 81 osoba, a gotovo 800 ih je teško povrijeđeno.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća u FBiH, 40 je završilo sa smrtnim posljedicama, a 613 s teško povrijeđenim osobama.

Gost Novog dana bio je Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke.

Najviše saobraćajnih nesreća dogodilo se u Kantonu Sarajevo, gotovo 3.600, zatim u Zeničko-dobojskom kantonu 1.330 i Srednjobosanskom 990. O tome šta govore ovi podaci je rekao: “Govore da se faktički ne smanjuje broj saobraćajnih nesreća, broj oscilira i jednom će se povećati pa nešto malo smanjiti, a trend je uzlazni. Ako uzmete u obzir broj registrovanih vozila, gotovo 9 i 10 polica osiguranja dolazi na naplatu štete što je katastrofalna situacija. Ovaj broj saobraćajnih nesreća prouzrokuje materijalne i nematerijalne štete”.

U svim saobraćajnim nesrećama u FBiH od početka godine najviše su stradali vozači, njih 21, a prema statistikama Federalne uprave policije, zabilježen je i porast broja povrijeđenih i poginulih pješaka. Od početka godine u FBiH je stradalo 13 pješaka. U saobraćajnim nesrećama u RS-u stradala je 41 osoba.

Na pitanje koji su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća Kovačević je kazao: “Što se tiče glavnog uzroka, sa naučnog stanovišta, to je brzina, oduzimanje prava prvenstva, skretanje, okretanje, a što se tiče kategorija koje stradaju u saobraćaju, ako se uzmu u obzir vozači, to su većinom mladi ljudi i to je opet uzrok brzina. Pješaci većinom stradaju u gradskim sredinama i više je konfliktnih situacija gdje nema pasarela“.

O tome koje su preventivne mjere je rekao: “Činjenica da društvo ne vodi dovoljno računa o policiji koja vrši kontrolu saobraćaja, onda je to lična opremljenost ljudi, opremljenost u tehnici, moderna vozila, kontrola osoba… jer ako se osoba kontroliše i pustite ga, onda nemate šansu da ga sretnete više. Video nadzorom složenih raskrsnica i manje složenijih pomogla bi kod rasvjetljavanja saobraćajnih nesreća. Ovdje mora biti nadzor nad saobraćajem. Što se tiče sankcija, Zakon o bezbjednosti saobraćaja je zaista adekvatan, ali nedostatak je u izvršnom dijelu postupka. Ako imate povratnike 80 do 100 puta i ne plaća kazne, nešto se dešava. Dograditi zakon o oduzimanju imovine“.

Naglasio je i da “vozilo u saobraćaju zamahnuto velikom brzinom nije više opasno sredstvo, može se smatrati kao mitraljez“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.