Kuglice odlučile da nova članica VSTV-a bude Srpkinja

Vijesti 22. jul 201611:10 > 12:26
AFP

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH odražanoj 7. jula ove godine, žrijebom je donesena odluka da PD Parlamentarne skupštine BiH bira člana koji je srpske nacionalnosti ženskog spola.

VSTV je obavijestilo o prestanku mandata ranije izabranog odnosno imenovanog člana Vijeća te od nadležnog traži izbor novog člana.

Dalje se navodi da prilikom izbora novog člana Vijeća je potrebno imati u vidu Zakon o Visokog sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji propisuje da jednog člana Vijeća bira Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH koji ne obavlja pravosudnu funkciju i nije iz reda poslanika Parlamentarne skupštine BiH.

Navedeno je i da novi član Vijeća ispred Predstavničkog doma ne smije obavljati funkciju niti bilo kakvu dužnost u političkoj partiji, kao ni u udruženjima ili fondacijama povezanim sa političkim partijama, te je dužan suzdržati se i od sudjelovanja u aktivnostima političkih partija.

Izbor novog člana trebao bi biti obavljen najkasnije do 1. oktobra 2016. godine.

Žrijeb VSTV-a kao žrijeb sportskih takmičenja

Kako N1 saznaje, članu VSTV-a advokatu Zdravku Rajiću ističe mandat i njega će zamijeniti “član srpske nacionalnosti ženskog spola”.

Interesantno je da je članica VSTV-a, Milana Popadić, 2012. godine zamjenila Zdravka Rajića, kojem je 17. jula 2012. godine istakao mandat na mjesto člana VSTV-a BiH. Rajić je samo tri mjeseca kasnije zadobio povjerenje Predstavničkog doma PS BiH i novi mandat na četiri godine. On je u oktobru 2012. godine izabran od strane PD Parlamentarne skupštine BiH do oktobra 2016. godine.

Žrijeb se obavlja javno na sjednici. Postoji kutija sa kuglicama o nacionalnostima i spolovima. Bitno je da se pri žrijebanju ispoštuje ravnomjerna nacionalna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH“, kazao je Milan Tegeltija i kazao da se žrijeb vrši po Zakonu i pravilniku VSTV BiH.

Tako je pri pokretanju procedura izbora novih članova Vijeća izvršeno žrijebanje i za poziciju člana Vijeća koji se bira iz reda tužilaca Tužilaštva BiH. Žrijebom je odlučeno da će novi član biti biran iz reda bošnjačkog naroda ženskog spola. Također, od strane Vijeća ministara BiH žrijebom je odlučeno da će novi član biti osoba ženskog spola iz reda hrvatskog naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.